15 січня 2023 12:07

"На Петракова чекає гідний результат в Лізі націй": український воротар – про призначення тренера у Вірменії

Колишній голкіпер Шахтаря та молодіжної збірної України Євген Гриценко, який зараз виступає за вірменський Ван, ексклюзивно для «УФ» поділився думками про перспективи Олександра Петракова на чолі національної команди Вірменії.

Олександр Петраков недовго перебував без роботи після закінчення контракту зі збірною України. 14 січня Вірменія офіційно оголосила про його призначення головним тренером національної команди.

Редактор «Українського футболу» розпитав багаторічного воротаря Шахтаря, а нині нашого легіонера Євгена Гриценка, з якими труднощами зіштовхнеться Петраков у Вірменії та на що він зможе розраховувати на чолі нової команди.

«За Петраковим у Вірменії, як мінімум, буде дуже цікаво спостерігати»

– Петракова офіційно призначили головним тренером збірної Вірменії. Євгенію, скажіть чесно, здивувалися?

– Так, тому що я дізнався тільки що, від вас. До цього були лише розмови. Як мінімум, буде дуже цікаво за ним спостерігати.

– Що кажуть у Вірменії про його призначення, можливо, ваші партнери по команді розпитували вас про Петракова?

– Поки що, ні. Новина досить свіжа, напевно, вони самі ще не в курсі.


– У вашому клубі є збірники?

– На останній збір нікого з Вану не викликали. Раніше викликались хлопці.

– Кого б ви могли порекомендувати Петракову із вашої команди?

– Я би точно назвав нападника Едгара Мовсесяна. Але все залежить від того, які позиції у Вірменії треба підсилювати. Скажу чесно, я не слідкую за цією командою. Тим паче, я в команді лише місяць і ще не дуже познайомився з вірменським футболом.

«У Вірменії зараз дуже великий наплив росіян, які втікають від мобілізації, і вірмени їм не дуже раді»

– Як у Вірменії справи із фінансами? Петраков виграє чи програє в порівнянні зі збірною України?

– До УПЛ та збірної України Вірменії ще дуже далеко. Що стосується конкретно Петракова, то все залежить від того, як вони домовились із Федерацією.

– Можете порівняти інфраструктуру вірменських та українських команд.

– У Вірменії є декілька команд, у яких інфраструктура на високому рівні. Перш за все, це Пюнік, який грав цього сезону у єврокубках. Також є команда ЦСКА, яка є базовою для молодіжної збірної Вірменії. Думаю, Петракову потрібно звернути увагу на цю команду. Там грають молоді хлопці, за якими слідкують всі тренери збірних. Хоча ця команда виступає не кращим чином, але їй можна зробити скидку, адже там грають хлопці, яким 20–22 роки.

– Що вас здивувало у Вірменії, можливо, щось у побутовому плані?

– Ніяких проблем з адаптацією в мене не було. Але є один нюанс. Коли з вірменами починаєш говорити на російській, то вони трохи напружуються. У них зараз дуже великий наплив росіян, які втікають від мобілізації, і вірмени їм не дуже раді. Вони недолюблюють росіян, це прямо відчувається, дивляться на них з під лоба.

Але коли я кажу їм, що я українець, то вони відразу міняються в обличчі і з'являється довіра. Навіть кликали в гості декілька разів. Вірмени – дуже гостинні люди, постійно хочуть нагодувати (сміється, – прим. А.П.).

– Але а політичному плані Вірменія дружня країна до росії.

– Насправді, це дуже спірний момент. Тут багато росіян, сам з цим стикаюсь, і це дуже неприємно. Але не можна сказати, що у вірменів є чітка позиція – за Україну чи за росію. Здебільшого, вона у них змішана та залежить від того, наскільки їм це вигідно.


– Ваші партнери по команді розуміють, що насправді відбувається в Україні?

– Ви знаєте, далеко не всі. Декілька разів хлопці задавали мені питання. Я відразу сказав: «Давайте так. Я не буду вам нічого доводити. Якщо я вам відповідаю, то не треба зі мною сперечатись. Я знаю, що в моїй країні йде війна, яку розв'язала росія. Там зараз живуть мої родичі, друзі, колишні одноклубники. Тому не треба нав'язувати мені іншу думку».

А так підходять, цікавляться, всі переживають. Тим паче їм це знайоме, у них вже давно йде конфлікт у Нагорному Карабаху. Тому всередині країни таке напружене відношення до росіян.

«Збірна Вірменії віддалено схожа на українську, але набагато слабша»

– З якими труднощами, на вашу думку, Петраков може зіштовхнутися у збірній Вірменії?

– В цілому збірна Вірменії віддалено схожа на українську, але набагато слабша, чому свідчення ‒ дві наші впевнені перемоги у Лізі націй (3:0 та 5:0). Я бачив вірменів тільки у цих матчах. Але у них також є гравці, які можуть давати результат. А з тренером, який звик давати результат, цей симбіоз може вистрілити. Буде дуже цікаво слідкувати за роботою Петракова у Вірменії.

– Раніше Вірменію очолював відомий іспанський спеціаліст Хоакін Капаррос. Як думаєте, чому його звільнили?

– Ви знаєте, у Вірменії сьогодні так, а завтра по іншому. Мінливість – це їхня характерна риса. Тому я не здивований, що із Капарросом так вийшло.

– Тобто, якщо Петраков відразу не дасть результат, то його також можуть швидко звільнити?

– Думаю, так. Тому побажаю йому, щоб він був дуже обережним та уважним.


– Закінчуючи тему Петракова, який ваш прогноз? На що збірна Вірменії може з ним претендувати?

– Я вважаю, що вірмени можуть показати непоганий результат в Лізі націй, навіть, поборотись на перше місце та підвищення у дивізіоні. Там на Петракова чекає достойний результат. А от у відборі на Євро-2024 вірмени навряд чи зможуть на щось розраховувати.