12 січня 2023 15:00

Костянтин ЖЕВОГО: "Що ухвалюють суди, на які впливають політики, Офіс президента, Генпрокуратура – такі рішення не можна виконувати"

Почесний президент «Ворскли» Костянтин Жеваго відреагував на підозру ДБР щодо його причетності до схеми з розкрадання 2,5 мільярда гривень банку «Фінанси та Кредит».


«Зараз чекаю на засідання 19 січня, яке відбудеться у Франції. Після цього, залежно від рішення, відповідно до законодавчого поля, хтось буде далі оскаржувати це. Або це буде захист, або ті сторони, які почали всі ці справи у Франції. Безумовно, це займе якийсь час. Бачу, рішення буде прийняте протягом кількох місяців.

Відповідно до цього, я як законослухняна людина і в Україні, і у Франції, і в будь-якій країні світу - буду безумовно виконувати рішення суду. Тому що я вважаю, юридична система в цивілізованих європейських країнах, таких як Франція, Велика Британія, Швейцарія, Австрія - вона демократична, правосудна. Тому жодного немає приводу для мене, щоб не виконувати будь-яке рішення суду. Я вихований таким чином, що буду виконувати будь-яке законопорядне рішення будь-якого законопорядного суду.


Безумовно, те, що приймає Печерський суд Києва, деякі інші суди, на які впливають політики, Офіс президента, Генпрокуратура - такі рішення суддів не можна виконувати. Це підтвердив вже Європейський суд людини. Коли подивився статистику за 2021 рік, Європейський суд людини написав, що подань у цей суд в Європі найбільше з України. Тобто Європейський суд сам каже, що, на жаль, українська система правова, судова - неправосудна в багатьох випадках. Саме це дає привід та можливість звертатися до Європейського суду з прав людини, щоб виправляти всі незаконні та неправосудні рішення, які приймають українські суди.


Я сьогодні маю статистику - 192 справи розглянув Європейський суд з прав людини у 2021 році та визнав, що це системна проблема українського правосуддя стосовно того, що, на жаль, робить прокуратура та ДБР через українські суди з українськими громадянами.


Що стосується подальшого розгляду та розвитку цієї справи. Я все ж таки сподіваюся, знову звертаюся і звертався вже 15 разів і до прокуратури, і до ДБР, щоб вони себе вели законно, щоб вислухали мене, щоб взяли з мене свідчення, розібралися в цій карній справі. У моєму розумінні, вони навіть не будуть доводити до суду, тому що там немає чого доводити до суду. Але я впевнений, що вони повинні за законом - якби це справді був закон, а вони до нього дослухалися та діяли згідно з ним - вони повинні її закрити. А після цього визнати та попросити вибачення, що вони поводилися неправильно відповідно і до мене, і до інших людей, яким почали пред’являти якісь підозри та звинувачення, а деяких протримали в тюрмі по 4, 6, 8 місяців. Після цього відпустили, вони їх зараз навіть не цікавлять, ніякі допити не проводять.


Але якщо прокуратура та ДБР вважають, що в них є справа, що будуть доводити до кінця - немає питань, давайте її розслідувати, якомога швидше віддамо в суд першої, другої інстанції, а після цього і у Верховний суд. Де сподіваюся та вірю, що у Верховному суді є правосуддя. Вірю в це, бо Верховний суд - адекватний. Він у більшості був сформований правильними західними правозахисними інституціями. Верховний суд хоч і потребує часу, але правосуддя можна добитися», - сказав Жеваго.


Фото: ФК "Ворскла"