11 січня 2023 22:42

Блогер: "Не факт, що Циганков віддасть Волошину кутові з правого флангу, тому доведеться подавати зліва та впрягатися в позиційну атаку"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграм-каналі продовжує розбирати гру хавбека "Динамо" Назара Волошина.


Назар Волошин


xThreat з гри та зі стандартів



Вже декілька разів пояснював, а все одно питаєте, що воно таке те xThreat (xT). Тож давайте домовимося для легкості засвоєння, що хТ - це «безударне xG». Якщо безпосередньо модель xG (похідні хА, xGChain, xGBuildUp) оцінює точку завершального удару та декілька описових характеристик удару, то хТ річ більш ширша.


xT модель - це дії з м’ячем (ведення або передача чи поєднання) в контексті наближення до воріт. Але ці дії далеко не завжди можуть закінчуватися ударами: в цьому її цінність. Вона допомагає оцінити якість наближення м’яча до воріт суперника: чим гостріші зони, куди передачі проходить, тим вищий показник вона генерує.

Це дуже добре поєднується з проблемою киян атакувати штрафний майданчик.


Дивимося, що там нагенерував Волошин в Кривбасі за 13 ігор.


хТ з гри

На графік потрапило лише 7 дій понад 0.05 хТ кожна. Дрібніші викинув з вибірки, бо лише захаращують та заважають:
⁃ загалом Назар створив 0.5 хТ або ж 0.04/90
⁃ 0.07 хТ середньої дії

Що на графіках:


⁃ 2 передачі до штрафного
⁃ 3 ведення з подальшим ударом
⁃ 2 ведення з подальшою передачею (якщо відскролити до ключових, то побачите, що один з пасів був під удар)

хТ зі стандартів

На графіку за тим самим принципом 8 дій від 0.05 хТ: з них 7 передач від кутового.
Загалом згенерував 1.3 хТ, що значно перевищує його доробок з гри в 0.5 хТ.


Висновок: стандарти йому вдаються краще, як вдавалися і на молодіжному рівні, бо з них продукує 0.11 хТ за 90 хвилин, а з гри лише 0.04 хТ, хоча можливості ширші (додатково доступні дриблінг та ведення).


Не факт, що Циганков віддасть Волошину кутові з правого флангу, тому доведеться подавати зліва (інколи) та впрягатися в позиційну атаку, з якою була змога трохи ситуативно познайомитися в Кривбасі. Переважну більшість часу у Вернидуба та на молодіжному рівні грав у т.з. різновид футболу під кодовим ім’ям «бистриє флангі» ака «дінамовскій футбол». А їх відтворити в першій команді киян неможливо, потрібно індекс вертикальності наростити до рівня Кривбасу. На це ніхто не піде: навіть Михайличенко з Євтушенком не наважувалися.


Буде дуже важко хлопцю, тому маємо підтримати.