8 січня 2023 19:31

Блогер: "Вболівальники "Динамо" мають радіти, що Бражко потрапив в "Зорю" до Ван Леувена, а не як Волошин до "Кривбасу"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграмі поділився черговим аналізом, як грають центральні півзахисники УПЛ:


- Нарешті: остання частина, вже збився за ліком яка. Але спочатку пояснення про що мова.


Варто розрізняти поняття володіння м’ячем командою та послідовне тримання м’яча командою. В деяких випадках використовував ці терміни, як тотожні, але настав час підвести межу.

Послідовність визначається, як паси з гри, які належать одній команді, і завершується захисними діями, зупинками в грі або ударом. Послідовність починається з того, що гравець виконує контрольовану дію з м’ячем. Це стосується передач, але не власних захисних дій, наприклад, відбором чи перехопленням, якщо вони не супроводжуються контрольованою дією, такою як передача або ведення.

Володіння визначається однією або декількома послідовностями, що належать одній команді. Завершується тоді, коли суперник отримує контроль над м’ячем.

Серія безперервних передач, що призводить до удару, зараховується як послідовність. Удар завершує цю послідовність, але припустімо, що воротар відбиває його та переводить на кутовий. Незважаючи на те, що послідовне тримання закінчується - володіння продовжується. Доки суперник не візьме м’яч під контроль.

Топ-5 півзахисників за кількістю тримань за 90 хвилин, які закінчуються ударами:
- Піхальонок (9.69/90)
- Сидорчук (8.68/90)
- Судаков (8.02/90)
- Степаненко (7.72/90)
- Бондаренко (7.44/90)


Топ-5 півзахисників за кількістю тримань за 90 хвилин, які закінчуються голами:
- Бондаренко (1.27/90)
- Піхальонок (1.24/90)
- Булеца (1.23/90)
- Судаков (1.12/90)
- Чурко (0.98/90)

Піхальонок, Бондаренко та Судаков найчастіше опиняються в ланцюжках створення моментів. Вони найгостріші серед півзахисників УПЛ за своїм внеском.

Ось власне і підтвердження того, про що раніше лише здогадувалися. Бражко помітно менше за Сидорчука приймає участь в ударних послідовностях. Причина - різна стилістика команд. Чурко та Булеца гостріші за Володимира: що за ударами, що за гольовими послідовностями.

Зоря завдяки перевагам власного стилю отримує «більш легке» або ж «більш відкрите» ігрове поле, ніж його має Динамо.
Завдяки цьому ж прийому Динамо U21 та Динамо U19 отримувало перевагу над суперниками, зокрема в ЮЛЧ, громило там різні Баварії. А пізніше наштовхувалися на «сосаліті» в матчах проти вітчизняних автобусів. Тому Володимир настільки легко інтегрувався: йому екосистема частково знайома.

Тому констатуємо: Бражко є найбільш адекватною потенційною заміною Сидорчуку з доступної вибірки.
Ось прям сьогодні Володимир замінити капітана не зможе, бо лише зрідка дотичний до його повного функціоналу. Оскільки Зоря грає суттєво вертикальніше за Динамо, то Володимир часто виконує «віддай та спостерігай», доки Чурко та Булеца або не створять момент, або не втратять м’яч. В Сидорчука такої розкоші немає, бо навіть одразу після втрати Буєю чи Циганковим він стрибає на суперників ще на чужій половині. Бражко переважно сідає відбирати на власну.
В Динамо Володимиру доведеться частіше грати в зонах, де він не контактує з м’ячем в Зорі. Відповідно не отримує необхідного досвіду, щоб вже пізніше в Динамо штурмувати автобуси. Але вболівальники киян мають радіти, що Вова потрапив в Зорю до Патріка, а не як Зая до Кривбасу. Бо краще хоча б інколи мати схожі з Динамо кейси, ніж не мати їх ніколи.

На пальцях однієї руки можа перелічити центральних півзахисників, що мають однакове атакувальне та захисне навантаження. Переважна решта чітко сегментована:
⁃ одні атакують, захищаються замість них інші
⁃ ті, що захищаються майже не приймають участі в атакувальних діях, щоб говорити про це, як систему, а не випадковість

Але зустрічаються цікаві індивідуальні кейси з міксом атаки та пресингу на чужій половині, ну, або високого за якістю утримання м’яча, щоб долати пресинг, але при цьому майже без створення моментів.

Висновок? Усі ці 7 (чи скільки там графіків) варто сприймати лише в контексті вимог наставників. А вони, як ви побачили, досить різні.
Власне тому Мальдера (та пізній Ротань) не поспішав кликати до збірної гравців з колгоспів: під його вимоги підходила обмежена група гравців. Не було часу перенавчати. Зараз в Ротаня буде вже купа часу: запасаємося поп-корном.