26 грудня 2023 08:00

Гра року Elden Ring — чому саме вона перемогла та в чому її феномен

Відома багатьом Elden Ring є комп'ютерною грою жанру екшен. Симулятор оснащений відкритим світом, який можна досліджувати з досягнення своїх цілей. Авторами проекту є японський концерн FromSoftware, на чолі з директором розробки Хідетакі Міядзакі та письменник із США Джордж Р. Р. Мартін, виступивши за сумісництвом співавтором сценарію, головним консультантом. За даними сайту-агрегатора Metacritic, продукт отримав найвищу оцінку, майже 100 балів, переміг у багатьох номінаціях. З моменту релізу було продано понад 17 мільйонів копій.



Чому гра виправдовує свої оцінки?

Розглядаючи фентезі Джорджа Мартіна та Міядзакі, на думку дослідників, у грі робиться ставка на історію всесвітньої гри, що припало до душі численним фанатам, і як грати в ігрові автомати. Розпливчасті записки, туманні діалоги надають емулятора особливої привабливості. Справді, лор тут представлений у всій своїй красі. З передісторією чудово впорався американський письменник, що дозволяє практично вивчити конфлікти босів, що відбувалися раніше, ще до розповіді гри. Уважний користувач цілком розбереться з вигнанням Годріка чи битвою Меланії з Раданом.

З основним сюжетом, за тими ж враженнями, також усе зрозуміло, проте є кілька особливостей. Якщо розібратися, то відбувається таке:

  • головний персонаж прямує до напівбогів, щоб відібрати у тих уламки кільця;
  • другорядні особи часто багато висловлюються про напівбоги, що іноді змінює ставлення до геймплея;
  • дещо незрозумілою залишається інформація про Маріка, генерала Радагона, проте розглядаючи їх зв'язок, можна тільки здивуватися;
  • існує багато цікавих босів, як і перелік атак розбійників Міжзем'я;
  • видовищних ситуацій тут також достатньо -- сильні світу того розмахують під носом один у одного кулаками, хоча на тому ж органі дихання світ висить на волосині.

І перше, і друге негативно діють на сюжет розробки.

Зважаючи на бойовку Elden Ring, слід сказати про її різноманітність. Тут можна стріляти з лука, сипати магічними формулами, підкрадатися до супротивника зі спини, кидати у потвор бомби. Якщо це не допомагає, рекомендується призвати примар або взяти міцніший в руки важкий меч. Хоча є інші можливості. Проте цікава механіка битви – хоч убити ззаду, або виграти поєдинок на чесному виклику. У цьому плані гра неповторна.


Особливості гри

Досліджуючи інші особливості екшену, слід нагадати, що магічних шкіл є лише дві. До таких відносяться дива, різні заклинання. Ворожіння за допомогою жертовного вогню стало справжнім дивом. Чарівники ж мають право керувати магією гравітації. Любителі далекого бою можуть оцінити наведену якість.

Різноманітність розбавляється можливістю змінювати досвід у зброї. Попіл війни зберігся від проведення мережного тесту. причому простоті механіки можна також дивуватися.

Стиснувши в руках важкий меч, рекомендується зупинитись на цікавому, необхідному досвіді. Після визначення необхідно внести ясність із мечем, яким його хочеться бачити. Він може бути звичайнісіньким, або надати значення силі або спритності персонажа. Не виключається нанесення святої шкоди або викликання кровотечі. Після процедури зброя зберігається у героя. Щоправда, є правило – один досвід у розрахунку одне зброю. Проте навички піддаються клонуванню, але останні не діють в особливому озброєнні, як встановлення нової навички. Недолік можна нівелювати створенням героя під себе.

Все це в поєднанні з геймплеем на десятки годин зробило Elden Ring справжнім феноменом. Тут можна не тільки створити свого героя, пройти захоплюючі пригоди, але і познайомитися з унікальним всесвітом. Можливо, не в усіх аспектах розробники досягли ідеалу, але аудиторія оцінила гру найвищими оцінками.