3 грудня 2022 23:52

Гарет Саутгейт: "Нас вважають фаворитами, але це нічого не означає, коли ти граєш на виліт"

Головний тренер збірної Англії Гарет Саутгейт поспілкувався з представниками ЗМІ перед матчем 1/8 фіналу ЧС із Сенегалом.


– Нас дуже вразив Сенегал. Ми знаємо, що вони чемпіони Африки, і дуже пишаються своєю командою, у них сильний командний дух та віра у свою збірну. Вони мають індивідуально класних гравці, які можуть самостійно створювати проблеми, але у них також добре поставлена командна гра.

Розуміємо, що Сенегал отримає велику підтримку не лише на батьківщині, а й з боку багатьох африканських країн. Нас вважають фаворитами, але насправді це нічого не означає у грі на виліт.

Багато гравців збірної Сенегалу виступають в АПЛ. Вони безперечно збагатили нашу лігу, яка вважається найсильнішою у світі.

- Ви використаєте той самий склад, що й у результативній грі з Уельсом?

- Коли команда перемагає, а нападники забивають багато голів, безумовно це дарує позитивні емоції та впевненість у свої сили. На цей раз ми також постараємося вибрати оптимальний склад, але якою б не була основа, нам знадобиться і лава запасних.

Гравці мають різні якості, і це просто спроба встановити правильний баланс у команді, прийняти найкращі можливі рішення. Здорово, коли всі гравці в строю, почуваються добре і можуть вийти на поле. Але повторюся, важливо знайти оптимальний баланс.

- Хто із збірних вас здивував на ЧС?

– Ми знаємо, що футбол прогресує у всьому світі. Історично домінували збірні з Південної Америки та Європи, але подивіться які сюрпризи на груповому етапі зробили арабські збірні. А представники Азії, Японія та Корея, вийшли у плей-офф, залишивши за бортом команди з вищим рейтингом. Усі ці команди мають талановитих футболістів, гарну організацію гри, видно тренерську роботу.

- Наскільки позначиться на грі Сенегалу відсутність Садіо Мане?

- Мане – неймовірний гравець, і кожна команда хотіла б бачити його у своєму складі. Але Сенегал продемонстрував силу і за відсутності Садіо. Тому ми повинні бути готові та докласти всіх зусиль, щоб виграти гру.


- Ви приділяли увагу стандартним положенням?

- Не більше, ніж зазвичай. Ми не були такими ефективними, як того б хотілося, під час стандартних положень, але є можливості покращити цей елемент.

– А пенальті ви тренували?

– Ми готові до будь-якого аспекту гри на виліт. Але природно, що нам хотілося б все вирішити в основний час і уникнути додаткового часу і серії пенальті. Але якщо нам потрібно буде зіграти 120 хвилин і більше – ми маємо бути готовими до цього морально та фізично, і я вважаю, що ми готові.