30 листопада 2022 15:55

"Динамо" - "Металіст" 3:0. Звіт про матч. Яскраве завершення футбольного року

Сьогодні на динамівців чекав останній матч календарного року - із харківським "Металістом". Зазначимо, що цей поєдинок 8-го туру мав відбутися ще 20-го жовтня, але в підсумку його перенесли на сьогодні через тодішню складну ситуацію в столиці після ракетних обістрілів російських окупантів.


На баталію із харків'янами головний тренер киян Мірча Луческу вдався до часткової ротації. У порівнянні з минулим матчем проти "Металіста 1925" (0:0), румунський фахівець вирішив довірити місце у воротах Георгію Бущану (тоді грав Руслан Нещерет), а також замість Олександра Караваєва кинув у бій з перших хвилин Томаша Кендзьору. Крім того, сьогодні в стартовому складі з'явився Володимир Шепєлєв, який змістив Джастіна Лонвейка на лівий фланг атаки, а Владислава Кабаєва - на лаву для запасних.


"Динамо" жваво розпочали поєдинок і вже на 2-й хвилині достатньо близько підібралися до воріт "Металіста". Сидорчук вирізав зрячу передачу в штрафний майданчик на Ваната, однак той, опинившись на вигідній позиції, не зміг обробити м'яч. За дві хвилини небезпека йшла вже від Буяльського, який наважився на удар з лінії штрафного майданчика, але влучив у свого ж одноклубника Ваната. Не завершився взяттям воріт і гострий простріл від Вівчаренка - Костик забрав м'яч до рук.


На 12-й хвилині кияни розіграли цікаву комбінацію: Буяльський вирізав ефектну передачу на Кендзьору, той скинув м'яч на Циганкова, а Віктор потужно пробив із правої ноги. Щоправда, практично одразу пролунав свисток арбітра, який повідомив про офсайд у польського оборонця.


А вже за мить рахунок в матчі міг відкривати той таки Циганков. Віктора довгою передачею вивели фактично віч-на-віч з воротарем, однак, на жаль, він не зміг обробити м'яч - круглий зрадницьки відскочив від його ноги вбік.


На 19-й хвилині Танковський збив Сидорчука на підступах до штрафного майданчика, після чого рефері призначив штрафний удар із близької позиції. Виконувати стандарт взявся Буяльський, і зробив він це бездоганно - Віталій завдав ефектного обвідного удару повз стінку, яким застав Костика зненацька та відкрив рахунок - 1:0.


Хороший шанс відзначитися мав і Лонвейк. На 28-й хвилині він розстрілював ворота з вигідної позиції після подачі від Циганкова, але голкіпер перевів м'яч на кутовий. Саме після цього стандарту "Динамо" і збільшило свою перевагу: Циганков та Шепелєв розіграли кутовий, Віктор навісив до карної зони на Ваната, а Владислав завдав курйозного, зате точного удару у рамку Костика - рахунок став 2:0.


Щодо "Металіста", значну хвилину 1-го тайму команда сиділа на власній половині поля. Однак на 35-й хвилині харків'яни таки змусили понервувати прихильників "Динамо", коли Бущан помилився на виході під час кутового і по воротах пробивав Порох. На щастя, спроба захисника гостей успіхом не увінчалася - Георгій виправився і все-таки забрав м'яч до рук. За кілька хвилин Бущан знову був у центрі подій, перехопивши перспективну розрізну передачу від Прядуна.


Попри перевагу в рахунку, динамівці не збиралися збавляти обертів на початку 2-го тайму. Вони відразу взяли м'яч під свій контроль та почали будувати затяжні позиційні атаки. Внаслідок одного з таких наступів Вівчаренко, отримавши пас від Буяльського, пробивав з достатньо хорошої позиції, але його постріл заблокував захисник.


Хай там як, перший небезпечний момент у таймі в киян виник аж на 63-й хвилині. Господарі провели атаку лівим флангом, після цього м'яч дійшов у центр до Буяльського, а той перевів на Кендзьору. Поляк опинився на хорошій ударній позиції та практично одразу вистрілив у дальній кут, але Костик в останній момент парирував цей удар ногою.


А ось на 73-й хвилині в гру вступати довелося вже Бущану. Прядун помітив підключення Каплієнка лівим напівфлангом і віддав його передачу на хід, а той щосили завдав удару в ближній кут, однак не переграв Георгія. Згодом біля воріт "Динамо" знову було небезпечно, коли з-за меж штрафного майданчика пробивав Демченко, проте і цього разу фортуна була на боці киян - повз ворота.


Не пішов з поля без забитого м'яча і Циганков. На 76-й хвилині він отримав м'яч неподалік воріт, помітив підключення Кендзьори у штрафній зоні і перевів на польського партнера. Сам Віктор у той же час відкрився у центрі, куди й отримав передачу у відповідь від Томаша та вколотив круглого у сітку - 3:0.


За 10 хвилин до кінця основного часу рахунок він ставати іще більшим. Записати до свого активу дебютний гол за "Динамо" мав можливість Перріс, який завдав удару по воротах Костика після зрячої передачі від Андрієвського. Втім, перший м'яч ямайського футболіста за київську команду поки відкладається - Кахім пробив вище рамки.


Під час заключних хвилин зустрічі підопічні Мірчі Луческу вже не так активно атакували. Більшість їхніх випадів завершувалися дальніми пристрілками, зокрема, свої гармати випробовували Кулач та Перріс, однак їхні спроби успіхом не увінчалися - Костик був на місці. Таким чином, фінальний свисток арбітра зустрічі Олександра Шандора ознаменував перемогу столичної команди із рахунком 3:0 - впевнене завершення футбольного року...