30 листопада 2022 11:10

ІСМАЇЛІ: "Україна – чудова країна з фантастичними людьми"

Лівий фулбек «Лілля» Ісмаїлі, який раніше протягом тривалого часу виступав за «Шахтар» і змушений був залишити табір «гірників» після початку російсько-української війни, розповів про те, як опинився в Україні, що дала йому країна і які спогади збереглися у нього про неї.


- Після трьох із половиною сезонів у Португалії ви вирушаєте до України. Чому такий вибір?


- Усього через шість місяців у «Бразі», де я зміг продемонструвати свої якості, я приєднався до донецького «Шахтаря». Рішення було ухвалене легко, оскільки «Шахтар» підписує багато бразильців. Це відомий клуб у Бразилії. Коли я отримав від нього пропозицію, я довго не думав. Я хотів там розвиватися та познайомитися із цим клубом. І затримався на дев'ять років.


– Ви виграли там 6 титулів чемпіона України, зіграли 9 європейських кампаній. Що ви зберегли у пам'яті від проведених там років?


- Ці дев'ять із половиною років були дуже щасливим часом у моєму житті. Деякі моменти, звісно, були не настільки оптимістичні. Спочатку була ситуація у Донецьку, потім війна в Україні. Але якщо говорити про футбол, я був дуже щасливий у «Шахтарі». Я виграв там багато титулів та закріпив там свою кар'єру. Мене викликали до збірної Бразилії, коли я був там. У мене багато гарних спогадів про клуб. Матчі Ліги чемпіонів, титульні матчі… Я пам'ятатиму їх все життя. Важко виділити якийсь конкретний момент... Можливо, якісь голи у Лізі чемпіонів. Я добре провів час у «Шахтарі». Я також сподіваюся отримати багато цікавого досвіду тут, у «Ліллі».


- У 2016 році до вас прийшов новий тренер Паулу Фонсека, з яким ви розмовляєте однією мовою. Наскільки ваш профайл сумісний із його ігровими ідеями?


- Коли Паулу Фонсека прийшов до «Шахтаря», я став гравцем стартового складу. Я пам'ятаю розмову, яка у нас була. Я був тоді одним із найкращих гравців у команді. Пам'ятаю, щойно він приїхав, він попросив мене залишитись у клубі, сказав, що хоче зберегти мене. Це додало мені великої впевненості. Я вірив у його проект. Думаю, за весь час свого перебування там він змусив «Шахтар» розвиватись у правильному напрямку. Ми досягли великих успіхів. Це було дуже корисно, і я багато чого навчився, працюючи з ним.


– Десятиліття у «Шахтарі» – це і десятиліття життя в Україні. Який у вас зв'язок із цією країною, яка чимось нагадує вашу другу батьківщину?


– Україна чудова країна. Десять років, які я провів там, були чудовими. До життя в Україні я не уявляв, що буде так добре, але Україна чудова країна, населена фантастичними людьми. Крім мого футбольного життя, маю ще багато друзів в Україні. Усі мої діти були зачаті в Україні. Вони народилися у Бразилії, але зроблені в Україні (посміхається). Тому маю казкові спогади про цю країну. Я сподіваюся, що вона скоро зможе вийти з цієї ситуації, щоб я міг знову відвідати її та добре провести час.


– Як саме ви оцінюєте сьогоднішню ситуацію в Україні? Чи підтримуєте ви зв'язок із друзями, які все ще живуть там?


– Ситуація складна. Уявіть, що вашу країну захоплено сусідньою країною, яка хоче анексувати вашу територію. Це абсолютно абсурдна війна. Я в контакті з людьми. Тут, у Франції, зараз мешкають дві людини, які працювали зі мною в Україні. Я допомагаю їм та їхнім близьким. Вони розповідають нам, що відбувається там щодня. Це дуже сумно. Важко зрозуміти, через що наразі проходять українці. Є багато страждань. Але я досі спілкуюся з деякими людьми із «Шахтаря» і сподіваюся, що скоро все налагодиться.


- У лютому 2022 року ви зіграли свій останній матч за «Шахтар». Коли ви вирішили повернутися до Бразилії?


- У лютому ми були на передсезонці в Туреччині. Ходили чутки про війну. Ми готувалися до старту чемпіонату та зіграли два товариські матчі. Ми відіграли у суботу, а в неділю вилетіли назад до України. У четвер, 24 лютого, розпочалася війна. Все було дуже заплутано. Ніхто не знав, що робити, зокрема клуб. Ми сховалися в безпечному місці і стали чекати, поки хтось прийде нам на допомогу. У нас не було вибору, як покинути країну. Ми не могли залишатися там, у цій ситуації, коли ніхто не знав, що станеться. Я поїхав на третій день війни. Деякі люди залишалися довше і... і... Цю ситуацію важко пояснити.


- Отже, ви повернулися додому до Івінхеми.


- Так це правда. Ми повернулися до Бразилії, в Івінхему та Анжеліку, у два сусідні міста. Я переїхав на свою ферму, де вирішив подумки перезарядитись після всього, через що ми пройшли. Я думаю, що природа має силу, щоб зробити нас кращими. Я залишився там зі своєю сім'єю, і ми проводили час разом, намагаючись забути, через що ми пройшли. Я трохи ізолював себе, я не розмовляв із багатьма людьми.


– Кілька місяців ви підтримували форму з індивідуальним тренером. Ви колись думали про те, щоб кинути футбол?


- Спочатку, коли я виїжджав з України, я нічого не робив, принаймні абсолютно нічого, що стосувалося б футболу. Я задовольнявся відпочинком фізично та розумово. Я думав про відхід на пенсію, так. Я багато обговорював це із дружиною. Я думав... Частина мене хотіла все кинути, а інша казала рухатися далі. Це була справжня дилема. Психологічно це був важкий час через те, що я пережив в Україні. Футбол більше не був моїм пріоритетом. Так, тому я думав про завершення виступів. Але за кілька місяців я знову почав думати про те, щоб грати. Потім мені зателефонував Паулу Фонсека і запитав, чи не хочу я повернутися. Саме в цей момент я звернувся до особистого тренера з фізпідготовки, щоб він допоміг мені повернути кращі кондиції на випадок, якщо «Лілль» захоче мене завербувати.

Читайте також:

- На початку серпня ви сідаєте в літак у напрямку Лілля. Ви довго вагалися, перш ніж прийняти цей виклик?


– Ні. Я більше вагався раніше, коли думав про відхід з футболу. Але коли я поговорив із Паулу Фонсекою, коли він розповів мені про «Лілль», ні, на той час я був сповнений рішучості. Я дуже хотів знову з ним попрацювати. Я відчував, що буде важливо працювати з кимось, з ким я працював раніше і з ким досяг успіху. І, перш за все, враховуючи, що я збирався розвиватися в такому чемпіонаті, як Ліга 1, і в такому клубі, як «Лілль», рішення було прийняти легко.


- Вас уже викликали до збірної Бразилії у 2018 році, але ви так і не провели жодного матчу. Це розчарування у кар'єрі?


– Ні. Вважаю, що здійснив свою мрію, коли був викликаний до складу збірної. Як усім відомо, в Бразилії чудові гравці. На моїй позиції грають чудові футболісти. Я завжди мріяв грати за «селесао», як і всі бразильські гравці. Я починав у клубі із міста з населенням у 10 тисяч осіб, а в результаті опинився у збірній Бразилії. Хоч я і не виходив на поле у цій футболці, це все одно моя мрія. Я не маю відчуття незавершеності, бо я не зіграв. Звичайно, мені хотілося б зіграти, але я задоволений тим, чого досяг.


- Перед цим, у травні 2017 року, ви висловили зацікавленість у тому, щоб зіграти за збірну України. Чому цього не сталося?


– Чесно кажучи, я дуже поважаю Україну та її народ за все те, що мені дала ця країна. На той час Андрій Шевченко був тренером збірної України. Ми розмовляли кілька разів, і цю можливість розглядали. Але в результаті я вирішив за краще не йти до кінця. Думаю, на моїй позиції в Україні є кілька відмінних гравців, а також багато молоді, яка має попереду світле майбутнє. На той час я думав, що мені немає сенсу приходити до збірної України. Тим не менш, я був щасливий, що вони хотіли мене.


- Ви вболіваєте за збірну Бразилії на чемпіонаті світу?


- Безперечно! Цього року Бразилія виграє свій шостий чемпіонат світу, я це відчуваю чи принаймні сподіваюся на це (сміється). Це дуже складний чемпіонат світу. Мій прогноз на переможця? Бразилія!