27 листопада 2022 00:49

Росія розповсюдила фейкове відео з українцями на ЧС у Катарі

Росія активно розповсюджує фейкове відео з нібито затриманням трьох українців у Катарі під час Чемпіонату світу.


Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на DW .


На відео стверджується, що чоловіки розповсюджували нацистську символіку та намалювали на плакаті з талісманом ЧС гітлерівські вуса. Крім того, вони нібито розмалювали ще десять плакатів неподалік стадіону "Ель-Байт" у Досі та були взяті під варту.


За своїм стилем та оформленням ролик, на перший погляд, дуже схожий на відео, що публікуються в соцмережах "Аль-Джазіри", але на сайтах телеканалу його знайти не вдалося. Крім того, пише dpa, не було й повідомлень інших ЗМІ про інцидент з українцями. Сам телеканал у Досі підтвердив, що йдеться про фейк і "Аль-Джазіра" не має до відео жодного відношення. При цьому лише у Telegram російського пропагандиста Володимира Соловйова у сфальшованого ролика вже близько 400 тисяч переглядів.


Росія розповсюдила фейкове відео з українцями на ЧС у Катарі


DW вдалося з'ясувати, що нібито затриманих українців у ролику не показано, в нього лише вмонтовано архівну фотографію з українськими вболівальниками.


Як з'ясувалося, продемонстроване фото вже публікувалося одним з українських порталів новин на початку лютого в матеріалі про чемпіонат Європи з мініфутболу. Автори ролика також не повідомляють, як українці опинилися на ЧС у Катарі з огляду на заборону на виїзд чоловіків за кордон з початку повномасштабного російського вторгнення, а також той факт, що збірна України не братиме у фінальному етапі першості.


Частину кадрів фейкового ролика також взяли з опублікованого британською газетою The Sun тригодинного відео прибуття вболівальників на стадіон у Досі перед першим матчем ЧС. Водночас інших фотографій зіпсованих плакатів із талісманом ЧС у Катарі, до якого намальовані гітлерівські вуса, в інтернеті знайти не вдалося. Якби на світовій першості справді було таким чином зіпсовано понад десять плакатів, як це стверджується у відео, у Мережі були б інші фотографії цього інциденту, впевнені журналісти dpa.


Крім того, команда видання звертає увагу на неправильне написання головного стадіону ЧС англійською – "El Beit" замість "Al Bayt". У показаній сцені передбачуваного арешту українців також наголошується на невідповідності одягу поліцейській формі правоохоронців, які працюють на чемпіонаті світу відповідно до інформації МВС Катару. Значок на рукаві одного з поліціянтів насправді є військовою відзнакою, з'ясувала DW за базами даних зображень.


Фейкове відео, замасковане під продукцію відомого міжнародного телеканалу, не є поодиноким випадком. Сфальшовані повідомлення ЗМІ на тлі війни РФ проти України регулярно з'являються в соцмережах. Російська пропаганда намагається представити українців та владу України як "нацистів".