23 листопада 2022 23:35

Необхідність статистичного аналізу для ставок на спорт

Бетінгові оператори, як і досвідчені бетери, проводять ретельний аналіз величезної кількості статистичних даних, без чого неможливо робити потенційно виграшні ставки та розраховувати коефіцієнти.

Ставки на спорт: важливість статистичного аналізу

Ставки на спорт вимагають математичної підкованості. Бетінг-платформи використовують конфіденційні дані для збору та аналізу статистики. Вони можуть пропонувати привабливі коефіцієнти, при цьому захищаючи свої інтереси. Що робити бетерам? Шукати вигідні пропозиції та обережно вибирати вид ставки.

Аналіз статистики

Бетінгові та гемблінгові компанії, такі як РМ казино, Паріматч тощо, не просто приймають ставки: вони серйозно працюють. Одним із напрямів діяльності букмекерів є ретельний аналіз статистичних даних. Оператори:

  • детально вивчають команди, спортсменів, історію перемог коня;
  • якщо йдеться про футбольний матч, дивляться на взаємодію команд;
  • якщо теніс – звертають увагу на покриття (трав'яне чи грунтове);
  • кінські стрибки − вивчають вік коня, особливості його проходження конкретної траси.

Це лише кілька прикладів того, що береться до уваги перед тим, як розрахувати коефіцієнти, що будуть запропоновані користувачам. В одному лише футболі аналізується безліч даних: голи, рівень володіння м'ячем, перемоги/невдачі, місце проведення матчу тощо.

Кожен вид спорту має свою велику статистику. Чим її більше, тим більше даних потрібно аналізувати. Але це робити необхідно, адже і букмекери, і бетери мають зробити свої висновки, що неможливо без статистики.

Оптимальні коефіцієнти

Існує три головних системи, якими користуються букмекери для розрахунку коефіцієнтів. З іншого боку, гравці люблять перевіряти коефіцієнти та тестувати свою інтуїцію. Досвідчені бетери добре знаються на цифрах і можуть порахувати вартість будь-якої ставки: без цього вкладати свої гроші вони не стануть. Якщо коефіцієнт надто високий, гравець залишить гроші при собі, але при занадто низькому бізнес букмекера буде збитковим. Завдання в тому, щоб знайти золоту середину.

Різні види ставок

У гравців майже безліч варіантів вкласти свої гроші, але найпопулярніших видів ставок кілька:

  1. На перемогу. Найпростіша ставка в бетінгу. Гравець обирає, яка команда виграє у змаганні. Якщо вона виграє, учасник перемагає, якщо ні − навпаки.
  2. Нерівні ставки. Цей випадок дещо складніше. Він схожий на попередній, але з невеликою різницею, що зрівнює шанси учасників: фаворит повинен виграти з певним запасом.
  3. Тотал. Йдеться про комбінований рахунок події. Букмекер не пропонує коефіцієнт на перемогу команди, а передбачає загальний рахунок.
  4. Пропозиція. Ставка, не пов'язана з результатом гри. Учасники ставлять на конкретні події під час гри та навіть цілий сезон. Наприклад, на успіх одного спортсмена, його травму чи суперечку з рефері.
  5. Ф'ючерси. Потенційний переможець обирається задовго до початку змагання. Так, можна поставити на те, що певна команда виграє у майбутньому чемпіонаті.
  6. Експреси. Ставка на результат кількох подій. Бетер робить серію прогнозів, і всі мають бути вірними. Лише у такому разі ставка виграє.
  7. Прогресивний експрес. Схожий на звичайний, але різниця в тому, що бетерові дозволяється помилитися у якійсь кількості подій.

Список доступних видів ставок значно збільшується, коли гравці розглядають кілька подій одночасно. Звісно, це більш ризиковано, але й виграш буде крупнішим. Тому досвідчені гравці часто вдаються до відповідних дій.

Доступ до даних

Як і оператори, гравці не можуть пропонувати переконливі ставки без величезної кількості даних для аналізу. Більшість букмекерів щодня контактують із постачальниками інформації, які надають точні та актуальні цифри. Але більшості таких відомостей у бетерів немає.

З іншого боку, команди, клуби та ліги нерідко пропонують власні звіти, з якими можуть ознайомитися гравці та оператори. Ці дані вважаються офіційними, але легітимність має зворотний бік – затримку. Легальні звіти повільніші, ніж неофіційні, оскільки потребують більшої точності.