23 листопада 2022 11:12

Борис ДЖОНСОН: "Франція заперечувала перспективу вторгнення рф, а Німеччина передрікала швидкий кінець"

Фото - ua.depositphotos.com


Франція «заперечувала» перспективу російського вторгнення в Україну, а німецький уряд спочатку вважав за краще швидку військову поразку України, ніж тривалий конфлікт.

Як передає Укрінформ, про це колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон сказав в інтерв’ю CNN Portugal.

Він зазначив, що ставлення західних країн до повномасштабного вторгнення москви 24 лютого було дуже різним, хоча пізніше держави ЄС об'єдналися навколо України й зараз надають їй непохитну підтримку.

«Ця подія була величезним шоком... Ми бачили, як стягуються батальйонні тактичні групи росії, але різні країни мали дуже різні погляди на це. На певному етапі німецька позиція полягала в тому, що коли таке станеться, то це буде катастрофа, але було б краще, якби все це швидко закінчилося», - зазначив Джонсон.


За його словами, німці посилалися на «всілякі економічні обґрунтування» такого підходу.


Водночас «французи все заперечували аж до останнього моменту», додав він.


Сам президент Еммануель Макрон докладав багато зусиль, щоб відмовити путіна від вторгнення в Україну, нагадує видання.


Джонсон також розкритикував реакцію Італії на загрозу вторгнення. Її уряд на чолі з тодішнім прем’єром Маріо Драгі «на початковому етапі просто сказав, що вони не зможуть підтримати позицію, яку ми займали», зважаючи на їхню величезну залежність від російських енергоносіїв.


Джонсон зазначив, що після лютневого вторгнення ставлення до росії в Європі швидко змінилося.


«Що сталося, так це те, що всі - німці, французи, італійці, всі, Джо Байден - побачили, що просто не було іншого виходу» і що з путіним «не можна вести переговори», сказав експрем'єр, додавши, що відтоді «ЄС виконав блискучу роботу» у своєму протистоянні з росією.

«Після всіх моїх тривог... я віддаю належне тому, як діяв ЄС. Вони були єдині. Санкції виявилися жорсткими», - пояснив Джонсон.