22 листопада 2022 11:47

У США вважають, що російські високопосадовці можуть бути причетні до воєнних злочинів в Україні

Фото - ua.depositphotos.com


За воєнними злочинами, що вчиняються російськими військовими на тимчасово окупованих територіях України, можуть стояти високопосадовці Російської Федерації.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Sky News.


Посол з особливих доручень у справах глобального кримінального правосуддя Державного департаменту США Бет Ван Шаак заявила, що є докази "системних військових злочинів, скоєних у кожному регіоні, де були розгорнуті російські сили".

За її словами, з’являється все більше доказів "навмисних, невибіркових і непропорційних" нападів російських військ на мирних жителів.


Коментуючи свідчення зі звільнених територій, вона детально розповіла про жорстоке поводження з цивільними особами та військовополоненими під вартою, примусове вивезення громадян України до Росії, вбивства, схожі на страти, і сексуальне насильство.

Шаак припустила, що відповідальність за ймовірні злочини несуть високопосадовці Росії.

"Коли ми бачимо такі системні дії, включаючи створення широкомасштабної мережі фільтрації, дуже важко уявити, як ці злочини можуть бути скоєні без відповідальності, що йде по всьому ланцюгу командування", - сказала вона.


При цьому Шаак відмовилася повідомити, чи може бути притягнений російський диктатор Володимир Путін до відповідальності за воєнні злочини в Україні.

Вона сказала, що прокурори "слідкуватимуть за доказами, куди вони приведуть".