22 листопада 2022 08:00

7 гостроцікавих і маловідомих фактів про футбол

Футбол – найпопулярніший різновид спорту у світі, адже 191 з 193 країн-членів ООН мають національні футбольні збірні попри те, що FIFA не визнає лише 8 суверенних держав. Це такий популярний різновид спорту, що інформацію про нього можна знайти в Google за запитом «більше, ніж гра». Відомих фактів про футбол сила-силенна, тож пропонуємо 7 фактів, які ви раніше скоріше за все не знали.


Найбільший стадіон розташований у Північній Кореї


Навряд про це говорять під час міжнародних подій. Місцевим про це також навряд відомо, але за запитом «найбільший стадіон світу» Google видає «Стадіон Першого Травня» з Північної Кореї.


Багатофункціональний «Стадіон Першого Травня» розчинив свої двері 1 травня 1989 року, через 4 роки після початку будівництва. Він розташований на площі у 20,7 га на острові Рунгра в Пхеньяні та має 150 000 місць.


Найперша футбольна гра була показана по телебаченню в 1937 році за участю «Арсеналу»


Ми вже так звикли до трансляцій матчів за участю улюбленої команди по на різних каналах, що мало хто цікавиться тим, як це організовувалося колись давно. До 1937 року насолодитися футболом можна було або по радіо, або безпосередньо на стадіоні.


Ви можете запитати: «У матчі беруть участь 2 команди, то чому вказаний лише «Арсенал»?» Це не зовсім так. Матч відбувся між основним і резервним складами «Арсеналу». Його показали по телебаченню 16 вересня 1937 року, що стало початком нової ери долучення спортивних фанатів до матчів за участю улюблених команд.

Першу трансляцію футбольного матчу наживо було організовано тільки 19 квітня 1938 року між збірними Шотландії й Англії. Тоді телевізори були далеко не у всіх, а транслювалися лише ті футбольні матчі, які гралися в Лондоні.


Норвегія ще жодного разу не програвала Бразилії на міжнародних змаганнях


Усі, хто знається на футболі, кажуть, що збірна Бразилії – це чемпіон світу всіх часів, і саме вона здатна здолати збірні більшості країн світу. Окрім збірної Норвегії. Упродовж 90-річної історії існування чемпіонату світу з футболу збірна Норвегії зустрічалася зі збірною Бразилії багато разів, і жодного разу не програла.


Найбільше досягнення збірної Бразилії – 2 нічиїх. Норвезькі футболісти виграли двобій із рахунком 4:2 в 1997 році і 2:1 в 1998. Водночас збірна Норвегії, що дивно, жодного разу не вигравала чемпіонат світу, тоді як збірна Бразилії робила це 5 разів.


Хаві з Барселони виграв у лотерею в Катарі

Хаві здебільшого вважають одним із найкращих півзахисників усіх часів. Він – володар кубка світу, 4 кубків Ліги чемпіонів та дворазовий чемпіон Європи. Згодом зірковий гравець переїхав до Катару, де грав за Аль-Садд, де й розпочалася його управлінська кар'єра.


У Катарі футбольній зірці й надалі щастило, адже, перед тим, як розпочати управлінську кар'єру в тому самому клубі, де він грав, Хаві виграв катарську лігу зірок, кубок еміру Катару, кубок Шейха Джасіма та катарський суперкубок.


Йому так щастило, що він навіть виграв у лотерею 1 мільйон ріалів! Деякі з нас випробовували власну долю в онлайн-казино, і деяким вдавалося вигравати. Попри це, мало хто з футболістів-мільйонерів вигравав мільйон у лотерею. Хаві відкрив депозит у Банку Дохи, за умовами якого долучився до щорічного розіграшу. Це було не за правилами, чи він виграв у чесній боротьбі? Цей секрет так і залишиться в Катарі.


Елвін Мартін зробив хет-трик трьом воротарям в одному матчі


Зараз про це вже майже не згадують, але, коли 21 квітня 1986 року Елвін Мартін зробив хет-трик трьом воротарям «Ньюкаслу», про це писали всі газети світу. Мартін, як основний гравець захисту «Вест Хема», увіковічив себе у футбольнім історії під час домашнього матчу.


Якраз у той час у гостей геть зовсім нічого не виходило впродовж усього матчу: від автоголу Гленна Родера до травмованих воротарів та гравців. Словом, у «Ньюкаслу» не було шансів. У підсумку, фанати «Вест Хема» співали серенади про 8 голів їхніх улюбленців, разом із «гостинністю», яку Елвін Мартін продемонстрував кожному з трьох голкіперів «Ньюкаслу».


У кожному фінальному матчі Чемпіонату світу брав участь гравець «Баварії»

Футбольним уболівальникам добре відома мюнхенська «Баварія». Це досить титулований клуб, який у 2020 році виграв другий Суперкубок UEFA та другий клубний чемпіонат світу з футболу. Ба більше, з 1982 року гравець цього клубу грав у фінальному матчі Чемпіонату світу з футболу.


Сама ж збірна Німеччини грала у фіналі в 1982, 1986, 1990, 2002 і 2014 років. А в інші роки? Жоржиньйо грав за Бразилію в 1994 році, Біксант Лізаразю – за Францію в 1998, Віллі Саньоль – за Францію у 2006, а Ар'єн Роббен – за Нідерланди у 2010 році. У 2018 році «Баварію» знову пригадали, коли дізналися про стартові склади фінального матчу Чемпіонату світу через те, що вдесяте поспіль цей клуб представляв француз Корентен Толіссо.


Златан грав у 6 клубах, що вигравали Лігу чемпіонів, але сам жодного разу не ставав чемпіоном


Нападнику зі світовим ім'ям, Златану Ібрагімовичу, вдалося пограти в найкращих клубах світу, що здебільшого вигравали Лігу чемпіонів. Зокрема він грав за AC Milan, Manu, Juventus, Barcelona, Inter Milan та Ajax. Він також грав за фіналістів цього турніру, PSG і Malmö FF.


Але, на диво, він жодного разу не здобував перемогу в цьому престижному турнірі. Ба більше, команда, до якої він долучався, залишалася без трофею. Наприклад, після здобуття кубку в сезоні 2008-2009 років, у наступному розіграші, з Ібрагімовичем у складі, «Барса» навіть не грала у фіналі. До речі, Златан вважає свій період у "Барселоні" найгіршим у кар'єрі. Після переходу Златана до «Мілана» в наступному сезоні, «Барселона» одразу взяла цей кубок (2010-2011 р.). А про «Мілан» більше й не згадували. Принаймні в контексті фіналу Ліги чемпіонів.


Изображение Jörg Struwe с сайта Pixabay