8 листопада 2022 10:07

Леонід БУРЯК: "Невідомо ще, де в лютому "Шахтар" та "Дніпро-1" прийматимуть "Ренн" та АЕК"

"Шахтар" та "Дніпро-1" дізналися суперників в плей-оф Ліги Європи та Ліги конференцій, відповідно. "Гірникам" доведеться протистояти французькому "Ренну", а дніпряни зіграють з добре знайомим АЕКом (Ларнака, Кіпр). Поділитися враженнями від жеребкування для українських представників в весняній частині еврокубків Footboom попросив заслуженого тренера України, екс-керманича національної команди Леоніда Буряка.


"Можливо, АЕКу трохи везло"
- Ці суперники цілком по зубах нашим командам, - зазначив Буряк. – Але дуже важливо, щоб всі українські клуби повернулися до нормального робочого ритму. Думаю, що і "Шахтар", і "Дніпро-1" - фаворити в протистоянні з "Ренном" та АЕКом.

- "Ренн" та кіпрський АЕК вже грали з українськими командами в поточній еврокубковій кампанії…

- Так, той же АЕК справив непогане враження в матчах з київським "Динамо", і зміг обіграти киян. Можливо, у протистоянні з "Динамо" АЕКу трохи повезло, але в цілому це дуже досвідчена команда, на чолі якої стоїть іспанський тренер. І це вже не той кіпрський футбол, з яким я стикався в часи моєї ігрової кар’єри.

Що стосується "Ренна", то він здатний обіграти будь-яку команду в еврокубках. Це дуже кваліфікований колектив, за футболом якого цікаво спостерігати. "Ренну" потрібно вигравати та дійти в Лізі Європи якомога далі, тому що для них це бізнес – потім вони вигідно продають своїх найкращих виконавців.

"Мудрик та Довбик повинні щось зробити"
- Можливі кадрові втрати взимку можуть ускладнити задачу для "Шахтаря" та "Дніпра-1"?

- Можливі трансфери Мудрика і Довбика – це поки що тільки слова… Так, ними цікавляться серйозні клуби, і "Шахтар" заявив про бажання отримати за Мудрика 50-60 млн. євро, але конкретики до цих пір немає. Думаю, що в топові клуби цих хлопців потрібно відпускати. З іншого боку, мені здається, що спочатку ті ж Мудрик з Довбиком повинні щось суттєве зробити для своїх клубів та для країни, і вже потім їхати за кордон. А виходить так, що гравці забивають 15-20 голів і все, вже їдуть... Звісно, втрата гравців збірної України послабить і "гірників", і дніпрян.

- "Шахтарю" та "Дніпру-1" доведеться грати в плей-оф еврокубків вже в лютому. Це знову буде проблемою?

- Звісно, в лютому нашим клубам завжди важко було грати. Невідомо ще, де свої домашні матчі проти "Ренна" та АЕКа проведуть "Шахтар" та "Дніпро-1". В Польщі у лютому погода може бути несприятливою, і поля далеко не в найкращому стані. Складно щось сказати наразі щодо варіанту з Румунією, наприклад, чи Турцією… Це складна логістика – невідомо, чи погодяться дані країни прийняти еврокубкові поєдинки українців.

"Буде важко..."
- Які шанси "гірників" і дніпрян на вихід до наступної стадії Ліги Європи та Ліги конференцій?

- Я вже зазначив, що наші клуби – фаворити в своїх парах. Але суперники у них складні. Тому важко буде не тільки "Шахтарю", а й "Дніпру-1". Залишається тільки сподіватися на досвід, отриманий командами Йовічевича та Кучера в осінній еврокубковій кампанії та на вдачу.