4 жовтня 2022 15:15

Даріо СРНА: "Хочу, щоб хтось із ФІФА приїхав в Україну і відчув, як це жити з сиренами та бомбами"

Директор «Шахтаря» з футболу Даріо Срна розповів про життя клубу в умовах війни.

«У суботу ми грали з «Металістом», спрацював сигнал повітряної тривоги, і нам довелося повернутись у роздягальню, щоб відновити гру через 15 хвилин. Доводиться міняти готелі, тренерів.

Ці гравці – герої. Ми тренуємось з русалками, ми подорожуємо з русалками. Це наше сьогоднішнє життя, і ми маємо це прийняти. Ми маємо бути прикладом, як армія для нас. Ми граємо для наших уболівальників та для України. Поїздка на матч з «Реалом» у Лізі чемпіонів на «Бернабеу» перетворюється на справжню одіссею: учора ми тренуємось, потім у нас 7-8 годин на автобусі до Польщі, бо з України не можна літати, а пізніше ще 4 на літаку. У нас непросте життя, але жоден гравець ніколи не скаржився і не казав, що втомився.


УЄФА через Чеферіна зробила усе можливе, аби допомогти нам та українському футболу. З іншого боку, ФІФА знищила нас. Вона не захистила нас жодного разу. Якби в нашій ситуації опинилися «Реал», «Севілья», «Барселона» чи «Баварія», вони б швидко допомогли. Ми теж команда, і за останні 20 років ми багато дали європейському футболу. Я хотів би, щоб хтось з ФІФА приїхав до України, пожив з нами та іншими командами та відчув, як це жити з сиренами та бомбами.


Ми мали 14 іноземців, ринкова вартість яких становила від 150 до 200 мільйонів євро, і їм дозволили призупиняти контракти, без їх пролонгації. Соломон і Тете мали півтора року контракту, вони пішли у «Фулгем» і «Ліон», і коли вони повернуться, у них залишиться лише шість місяців чинної угоди з «Шахтарем», далі вони стануть вільними. Це не прийнятно.


Усі казали, що збираються допомогти нам, що їм не потрібні наші гравці безплатно. Але є команди, які користувалися нашою ситуацією. Нічого не трапилося. Життя довге і воно як бумеранг, ти його кидаєш і він до тебе повертається. Можливо, ми втратили певну ідентичність, але Мудрик кращий за всіх бразильців, які тут були.


Я розмовляв з матір'ю Лассіни Траоре, і вона сказала йому: «Ти маєш бути з «Шахтарем» у цей скрутний час». Він заслуговує на моє захоплення та пошану.


Ніхто не вірив, що ми знову гратимемо, ми не знали, що буде з командами. Ми втратили 14 гравців, залишили лише 2-3 основних, але ми створили хорошу команду, дуже молоду, з тренером, який дуже амбітний. У матчі проти «Металіста» (6:1) вперше за 20 років ми виставили 11 українців із самого початку, та 90% з нашої академії.

У нас зразковий президент. Він мав бізнес у Донецьку, а потім у Маріуполі стався напад. Він втратив найбільше, від 10 до 15 мільярдів. Але «Шахтар» – це його життя. Він вчасно платить зарплату, дзвонить нам щодня, щоб дізнатися, як справи команди. Я пишаюся тим, що пропрацював з ним 25 років.

Коли було оголошено, що ми виходимо одразу до групового етапу, багато хто очікував, що ми не наберемо жодного очка. «Це вже не той «Шахтар», що раніше», - говорили вони. Це логічно. Ми втратили 14 гравців і наш тренерський штаб, але навіть при цьому ми в Лізі чемпіонів і маємо чотири очки. Вихід до 1/8 фіналу був би неймовірним, але це складно.


Ця команда має характер і мужність. Ми нікого не боїмося. «Реал» - фаворит, але ми хочемо показати свій футбол, нам нема чого втрачати.


Сподіваємось повернутися до Донецька. Ми віримо. Ми продовжимо боротися за це. Ми переможемо», - сказав Срна в інтерв’ю друкованій версії видання Marca.


Фото - FootBoom