30 вересня 2022 19:22

"Металіст 1925" в меншості переміг "Колос"

Олег МОРОЗОВ, «Футбольний клуб»


Діючи в меншості з 23-ї хвилини, харків’яни не лише втримали переможний рахунок, але й закріпили власну перевагу.

«Колос» приїхав до столиці в ранзі лідера УПЛ і в разі перемоги суттєво укріпив би свої позиції на вершині. Однак «металісти» відразу дали зрозуміти, що готови битися за власні інтереси й шукати щастя біля чужих воріт.

На 9-й хвилині Павло Оріховський, намагаючись під час розіграшу штрафного завадити завдати удару Ярославу Мартинюку, не знайшов кращого рішення, ніж смикнути опорника за футболку. Чистий пенальті, чиста картка. Власне, ніхто й не сперечався. Ну а Мартинюк, підійшовши до позначки, спокійно поклав м’яч у кут.

Незабаром подвоїти перевагу харків’ян міг Андрій Ременюк, але з потужним «пострілом» вінгера не без складнощів впорався Євген Волинець. Цінність цього сейву для гостей невдовзі збільшив Дмитро Капінус, чий фол на Сергієві Болбаті рефері розцінив як перешкоду реальному гольовому моменту. Розцінив і вигнав захисника «Металіста 1925» з поля.

Врятувати матч у більшості куди простіше, і хлопці Ярослава Вишняка кинулися надолужувати згаяне. Запалювали пожежі, били здалеку, вимагали пенальті, але успіху не досягли. На відміну від їхніх опонентів, які примудрилися втілити у гол вже другий «стандарт». Артем Габелок подав від правого кутового прапорця, а м’яч у сітку на дальній стійці переправив Ростислав Русин. Іронія долі: хавбеку «Металіста 1925» асистував капітан «Колоса» Вадим Милько, невдало зігравши чи то головою, чи то спиною.

Як би там не було, підопічні Валерія Кривенцова хоч і мали кадровий дефіцит, хоч і били по воротах вдвічі рідше за свого суперника, тепер отримали у своє розпорядження солідну матеріальну фору. Фору, яка дозволяла їм з оптимізмом будувати плани на другий тайм.

Тренер «Колоса» рішуче взявся за перебудову складу, випустивши по перерві трьох свіжих гравців і перейшовши на схему з двома форвардами. А ось візаві Вишняка, і це варто відзначити, зробивши одну заміну відразу після вилучення Капінуса, довго залишав на поле всіх тих атакувальних гравців, які й розпочинали зустріч. До нових рокіровок він вдався лише ближче до закінчення матчу.

Ковалівці, звісно, тиснули. Але тиск їхній був не достатньо потужний з огляду на ситуацію. Можливо, гостям і вдалося б перевернути гру, якби хвилині на 70-й влучив у площину воріт Сергій М’якушко. Одначе м’яч після удару 29-річного півзахисника зрадницьки прокотився в кількох сантиметрах від штанги. З іншими, менш явними можливостями, давали собі раду оборонці «Металіста 1925» та його голкіпер Олег Мозіль.

Отже на виході маємо якісну тренерську роботу Кривенцова і заслужені три очки, котрі закинули харків’ян на шосте місце. Ну а «Колос», який не скористався своєю солідною чисельною перевагою (розтягнутою десь на 70 хвилин), змінив першу позицію на другу.

МЕТАЛІСТ 1925 – КОЛОС 2:0
Голи:
Мартинюк (10, з пенальті), Р.Русин (30).
Металіст 1925: Мозіль, Жичиков, Безуглий, Курило, Капінус, Мартинюк, Кравченко (Шершень, 26), Габелок (Ю.Потімков, 68), Р.Русин (Бичек, 68), Ременюк, Борячук (Чирук, 86).
Колос: Волинець, Золотов (О.Зозуля, 46), Новак, Чоботенко, Чорноморець (Ємець, 46), Мілько, Оріховський (Ільїн, 78), Болбат, Ісаєнко (Попов, 46), М’якушко, Безбородько (Лисенко, 71).
Попередження: Борячук (21), Мартинюк (42), Бичек (77) – Оріховський (9), Чоботенко (85), Лисенко (88).
Вилучення: Капінус (25).
Арбітр – Юрій Іванов (Макіївка).
30 вересня. Київ. НСК Олімпійський. +19’C. Без глядачів.