25 вересня 2022 15:26

Олександр Шовковський — про Росію: "Коли Україна від'єдналася від СРСР, ми були дуже схожі, але за ці 30 років між нами виросла прірва"

Помічник тренера збірної України та амбасадор «Спортивного фронту» Александр Шовковський вважає, що Росія веде війну на знищення української нації.


«Кожен має на своєму місці робити все можливе задля нашої перемоги. Робити все для того, щоб весь світ знав, що тут відбувається, і з чим, нам українцям, доводиться зштовхуватися.

Про те, що відбувається тут, про те, як Росія знищує наших людей. Вбивають, катують, знущаються, як знищують наші міста. З тим, з чим ми зараз боремося у 21-му столітті.

Україна зараз — щит перед всією Європою. Це всі мають розуміти і не мають стояти осторонь.

Мені 24 лютого зателефонувала одна єдина людина з Росії, я не міг взяти слухавку, він писав повідомлення зі словами, що йому дуже соромно, не знав, що сказати, повністю не підтримує те, що відбувається. Але у мене не було сили відповісти.

Я не можу сказати, що вони відчувають (колишні російські партнери по «Динамо» — прим.). Я не на їх місці, але можу сказати, що на початку 90-х років, коли Україна від'єдналася від СРСР, ми були дуже схожі, але за ці 30 років між нами прірва виросла, дуже велика.

І я навіть у своїх думках не можу уявити, що має відбутися для того, щоб якесь покращення відносин між нашими народами відбулось.

Їх так названа спецоперація — ніщо інше, як повноцінна війна проти України, знищення взагалі нації України.

Можливо треба, щоб обізнаність у світі була якомога більше. Щоби всі знали, що відбувається тут, з чим ми боремося. І що ми стоїмо єдиним щитом перед усім світом, перед Європою в першу чергу.

Те що відбувається в Україні, можливо, завтра відбудеться з іншими країнами.

Дуже важливо, що чемпіонат розпочався, якби ми цей рік пропустили, то, мабуть, треба було з футболом взагалі прощатися. Відновити його було б дуже складно. Так, рівень стане нижче, але це такий проміжний етап, який нам всім треба пройти.

Для мене життя поділилося до війни та після, як це не звучить прикро, катастрофічно, боляче», — сказав Шовковський.