9 вересня 2022 11:45

Журналіст: "Мало хто знає, що Лобановського та Базилевича перед грою з "Баварією" за Суперкубок УЄФА-1975 викликали "на самий верх" і пропонували відмовитися від гри"

Журналіст Семен Случевський у своєму Facebook позначив сьогоднішню дату в історії "Динамо"

"СЬОГОДНІ ДАТА... одного дуже важливого матчу в історії вітчизняного футболу. 9 вересня 1975 року в Мюнхені відбувся перший матч у боротьбі за Суперкубок УЄФА між володарем Кубка чемпіонів "Баварією" та володарем Кубка володарів Кубків київським "Динамо". :0.Єдиний гол на 67-й хвилині забив Олег Блохін.

Склад команд: «Баварія»: Майєр, Хорсман, Шварценбек, Беккенбауер, Дюрнбергер (Рот, 46), Капельман, Цобель, Вайс, Румменіге, Мюллер, Вундер.

"Динамо": Рудаков, Дамін, Фоменко, Решко, Зуєв, Буряк, Коньков, Колотов, Слободян, Трошкін, Блохін.

У лавах "Баварії" грали 5 чемпіонів світу 1974 року: Майєр, Шварценбек, Беккенбауер, Мюллер, Капельман + майбутній чемпіон Європи, двічі володар "Золотого м'яча" Румменіге. Для справедливості зазначимо, що травмовано було і не грав ще один чемпіон світу - багаторічний президент "Баварії" Хеннес.

У складі "Динамо" не могли брати участь 4 провідні футболісти: Матвієнко, Мунтян, Онищенко, Веремєєв.

Мало хто знає, що тренерів "Динамо" Лобановського та Базилевича перед грою викликали "на самий верх" партійно-державній владі країни і, знаючи міць гравців суперника, а також власні кадрові проблеми, запропонували відмовитися від матчів із "Баварією". Аргументи у партійної верхівки були прості: "Неприпустимо, щоби радянські спортсмени програли "реваншистам" із Західної Німеччини.

Лобановський та Базилевич наполягли перед "начальниками" СРСР на грі з німцями, гарантували їм перемогу під заставу... своїх партійних квитків. Для самих тренерів це дуже ризиковано, т.к. хто тоді втрачав квиток члена КПРС, той в обмін отримував "вовчий квиток" на подальшу кар'єру.