4 вересня 2022 09:10
1

Ігор СУРКІС: "Я ніколи не міг собі уявити, що УАФ та УПЛ заберуть наші права та передадуть їх Setanta"

Президент «Динамо» Ігор Суркіс у розмові з Tribuna.com навів причини відмови щодо співпраці з телекомпанією Setanta.


– УАФ передала права на трансляцію клубам на 8 років, і цей час уже закінчився. УПЛ каже, що права належать їм. Ви кажете, що права належать вам.

– Права апріорі у всьому світі завжди належали клубам. Завжди, щоб ви це розуміли. І добра воля клубів – віддати ці права до загального пулу, коли ці права не обмежуються. На сьогодні передача моїх прав до Setanta – це обмеження інтелектуальних прав «Динамо» Київ. Ми втрачаємо кількість своїх уболівальників, а цього категорично допустити не можемо. Тим більше, що йде війна. Ми за безплатний показ, підкреслюю всоте!

Минулого року група каналів «1+1» платила нам гроші. Ми щороку пролонгуємо – ставимо якусь суму залежно від ринку. І перед підписанням контракту було поставлено умову нашими менеджерами, які ведуть у клубі цю програму. Що вони мають нам дозволити із затримкою показувати футбол на наших платформах.

І що ви вважаєте? Їм це було невигідно, тому що рекламодавці так не йшли б, бо люди думають: «А ми включимо через 3 хвилини, через 5 хвилин». А вони дозволили. Тільки наш аргумент був у тому, що не хочемо втрачати наших уболівальників. Все.

– Я дивилася ваше інтерв“ю з Романом Бебехом на початку року. Розмова теж йшла про телепул. Тоді ви сказали: «Setanta, Megogo, але тільки не канали «Футбол».

– Ви ж висмикуєте це інтерв“ю з контексту часу, коли не було війни. Я і сьогодні говорю, що канали «Футбол» канули в Лету. З яких причин - це відомо всім. Але я теж не віддав би права на канали «Футбол». Я вважав, що на цих каналах немає рівних правил для всіх.

Я не звинувачую Setanta та Megogo у тому, що якби ми пішли з ними, то були б, припустимо, преференції для «Дніпра-1», «Динамо», «Шахтаря» чи іншого клубу. Я впевнений, що все було б рівно, з цим питань не було б. Ніяких би не було, тож я тоді так і сказав. Але це був мирний час.

Я ніколи не міг собі уявити, що УАФ та УПЛ заберуть наші права та передадуть ці права Setanta. Я ніколи не міг собі це уявити.

Для інформації, в Португалії «Бенфіка», «Порту», «Спортинг» продають свої права індивідуально, а решта клубів об‘єднані в пул. «Бенфіка» довгі роки показувала футбол на своєму YouTube-каналі. Клуби Греції продають свої права самостійно. І остання вишенька на торті - «Барселона», яка має зараз величезні фінансові проблеми, продала спочатку 10%, а потім 15% телеправ за десятки мільйонів євро. Але це так, для довідки.

Зараз так побудовано клубну систему телебачення, що я можу бачити закриті тренування команди за кордоном, якщо я навіть не з ними. Я все бачу, мені включають трансляцію наші оператори, які перебувають із командою. Мені це цікаво. І ті, хто в клубі хоче це дивитися, також мають код доступу. Так просто утримувати групу людей, які можуть показати все, що тебе цікавить.

Понад те, скажу вам, що можемо провести експеримент. Наші камери покажуть будь-який футбольний матч, і коментарі з картинкою будуть кращими, ніж показує Setanta. Навіть без «плюсів», нашим виробництвом «Динамо». Так само як картинка буде кращою у «Шахтаря». Так само як картинка буде кращою у «Дніпра-1». Я дивився перший матч «Зоря» - «Ворскла» - була чудова картинка, - сказав Суркіс.
В чем Суркис прав на 200% так это в том, что заставлять болельщиков платить за телетрансляции нынешнего Динамо это верх кощунства. Тут скорее нам должны доплачивать...