18 серпня 2022 09:02

Олександр СОПКО: "Фенербахче" та "Штурм" не змогли, а от "Бенфіка" покарала"

Київське "Динамо" в першому матчі плей-офф кваліфікації Ліги чемпіонів поступилося "Бенфіці" з рахунком 0:2. Поділитися враженнями від гри та оцінити перспективи "біло-синіх" в цьому протистоянні Footboom попросив відомого футбольного експерта Олександра Сопка.


"Дива не сталося..."


- Я реаліст, а тому чітко розумів, що цей матч буде більш складним, ніж всі попередні у кваліфікації Ліги чемпіонів поточного сезону, - зазначив Сопко. – "Бенфіка" - це інший калібр, у грі з нею динамівцям навіть внічию зіграти було б складно. Відчувається, що лісабонська команда дуже серйозно підішла до гри з киянами – це помітно і по настрою, мотивації, готовності. "Бенфіка" готова набагато краще, ніж "Динамо", і спроможна вийти в груповий етап Ліги чемпіонів. "Динамо", на жаль, не дотягує.


- Ви не чекали від "біло-синіх" більшого?

- "Динамо" зіграло на своєму рівні – не гірше і не краще, ніж у попередніх матчах. Кияни в поєдинку з "Бенфікою" створювали моменти, старалися грати в організований, дисциплінований футбол, але помилки і недоліки є. "Фенербахче" та "Штурм" не змогли скористатися цим, а от "Бенфіка" покарала. Дива, на жаль, не сталося.


- У протистояннях з турками та австрійцями відзначалася добра фізична готовність "Динамо". "Бенфіку" перебігати не вдалося?

- Лісабонська команда – це інший масштаб. Перебігати її неможливо, або, скажімо так, дуже складно. До того ж, кияни дотискали "Фенербахче" та "Штурм", коли ті залишалися вдесятьох. Нашій команді тоді грати було легше, і складалося враження, що фізично ми на голову вище суперників. Так, "Динамо" добре готове фізично, Луческу вміє працювати. Але проти "Бенфіки" це не так очевидно.


"Наші гравці скуті"


- Що скажете про голи, які пропустило "Динамо"?

- Якщо порівнювати оборону киян та лісабонців, то відразу помітний недолік наших футболістів – вони діють у захисті не проти конкретного гравця, а по зонах. Динамівці вчасно реагують на ситуацію, та дивляться за м’ячем, а не за гравцем. Тому і трапляються такі моменти, коли четверо киян знаходяться поруч із одним опонентом, а другий – вільний… Це невміння грати один в один, і це підводить оборону "Динамо", і не тільки в цьому матчі.


Що стосується другого пропущеного голу, то це недбалість Циганкова. Це груба помилка. Попов не був готовий до такого пасу партнера по команді. До того ж, Попова ніхто не встиг підстрахувати.


- "Бенфіка" використала дві помилки "Динамо", не поступилася у фізиці, і цього їй вистачило для впевненої перемоги…

- "Бенфіка" перевершила киян в колективному пресингу. Перші 15 хвилин, і особливо – до голу, лісабонці грали дуже потужно. Сучасний футбол наразі складається з трьох фаз – пресинг, швидкість прийняття рішень та вміння працювати з м’ячем. Наші гравці скуті – вони намагаються якнайскоріше позбутися м’яча. Але маємо те, що маємо. Думаю, нам не треба зараз посипати голову попелом.


"Андрієвський зіграв не гірше Сидорчука"


- Наскільки "Динамо" не вистачало дискваліфікованих Сидорчука та Гармаша?

- Від 10-хвилинного перебування Гармаша на полі більше проблем, ніж переваг… Сидорчук, який вважається основним гравцем "біло-синіх", наразі не вражає. Він втратив швидкість, не встигає за подіями, фолить… Вважаю, що Андрієвський зіграв не гірше Сидорчука. Але, в цілому, ця позиція проблемна для "Динамо". Одного Шапаренка, який вміє грати в центрі, під тиском суперника, мало.


Мені здається, що "Динамо" уперлося в стелю, і з цими футболістами важко буде досягти чогось суттєвого.


- Надія на молодь?

- Так, до речі. Луческу випустив на заміну молодих Ваната та Царенка, які виглядали не гірше, ніж інші динамівці. Цим хлопцям не вистачає тільки досвіду. Динамівська молодь, цілком ймовірно, стане лідерами та вдихнуть нове життя в гру команди. Окремо хотів сказати про динамівську атаку. Відчувається дефіцит форвардів. Бєсєдін на даний момент не дотягує до потрібного рівня.


"Ліміт везіння "Динамо" вже вичерпало"


- Чого чекаєте від матча-відповіді у Лісабоні? У "Динамо" є хоч якийсь шанс?

- Диво стається тільки в результаті важкої роботи та належної готовності. Вважаю, що ліміт везіння "Динамо" вже вичерпало на попередніх стадіях Ліги чемпіонів. Киянам, звичайно, не потрібно опускати руки, і пам’ятати, що гра на такому рівні – це професійний ріст, це подія в кар’єрі. Треба битися.


Всім динамівцям, хто вийде на поле в Лісабоні, потрібно віднестися до цього матчу, як до унікального шансу проявити себе, не боятися суперника, продемонструвати хороший футбол. А щодо результату, то всі вже все розуміють, в тому числі й вболівальники.


Фото - сайт ТК "Футбол 1/2/3"