15 липня 2022 21:49

Сергій РЕБРОВ: "Закиди на адресу Ярмоленка вважаю взагалі недоречними"

Головний тренер Аль-Айну з ОАЕ Сергій Ребров дав ексклюзивне інтерв’ю zbirna.com.


Сергію Станіславовичу, наскільки важким був для вашого клубу трансфер капітана збірної України Андрія Ярмоленка?

— Я б сказав, що він став досить неочікуваним, але я вдячний нашим керівникам за те, що їм вдалося переконати такого кваліфікованого виконавця. З того часу, як я тут працюю, Аль-Айн не підписав жодного іноземця віком за 30 років. На думку клубу, такі футболісти їдуть до ОАЕ догравати, в них не вистачає мотивації.


Проте, я переконав у тому, що в Андрія з цим не буде жодних проблем. Поспілкувавшись з Ярмоленком, представники Аль-Айну самі все зрозуміли. Для українського футболу це теж подія, адже капітан збірної стане нашим першим зірковим гравцем у місцевому чемпіонаті. Хто б що не говорив, я вважаю, що тут досить сильна ліга, в якій виступають кваліфіковані легіонери. В основному, це бразильці та аргентинці.


В Україні по-різному відреагували на переїзд капітана збірної до Азії. Вам є що відповісти тим, хто стверджує, що Андрій Ярмоленко пішов в Аль-Айн за грошима?

— По-перше, я не вважаю, що збірна України через це щось втратить. Навпаки, тут, ще раз зауважу, цікавий чемпіонат, і конкуренція в ньому не гірша, ніж, приміром, очікується в УПЛ. По-друге, я сказав Андрію, коли він зі мною радився, що на першому місці в нього, батька трьох дітей, повинна бути родина. Будь-який футболіст в 32 роки має нею опікуватися в першу чергу.


Далі. Я не довіряю чуткам, які ще кудись сватали Ярмоленка. Так, була інформація в ЗМІ, але не було офіційних коментарів, а також слів самого Андрія. Тому вважаю взагалі недоречними закиди на адресу футболіста щодо того, що він не патріот — не захотів повертатися до України. Хай всі так допомагають своїй країні та своєму рідному місту, як це робить Ярмоленко. Скажу відверто, коли на самому початку війни я відкрив фонд допомоги Україні, то Андрій був першим, хто перекинув туди гроші. Я бачив ту суму, і вона була досить суттєвою.


В ОАЕ не дуже активно підтримують нашу країну в ці непрості часи. Вдвох вам буде легше нагадувати людям про те, що відбувається в Україні, та доносити до них усю правду?

— Звісно, це так. Своєю грою Андрій Ярмоленко буде постійно привертати увагу до нашої країни. Тут досить велика українська діаспора, але тепер на матчах Аль-Айну ви побачите ще більше синьо-жовтих прапорів.


Чи можна прогнозувати, що відтепер напередодні матчів збірної України нам не потрібно буде хвилюватися за ігрову практику її капітана?

— Гадаю, що так. Тут є ліміт на легіонерів, тому клуби вибирають іноземців високого рівня, які є лідерами команд. Впевнений, що саме таким в Аль-Айні стане Андрій Ярмоленко.


В останніх матчах збірної України ваш новий гравець гідно справлявся з цією роллю. Чого, на вашу думку, не вистачило синьо-жовтим, щоб потрапити на чемпіонат світу?

— Вважаю, що футболісти та тренерський штаб нашої команди зробили все, щоб поїхати до Катару, але не вистачило якоїсь дрібниці. Дуже добрий поєдинок був проти Шотландії — мабуть, один з найкращих виїзних матчів збірної України за всю її історію. Ми контролювали м’яч, контролювали гру, створювали багато моментів.


Проти Вельсу було трохи складніше, там була рівна гра. Згадується, звісно, пенальті, який арбітр не дав за фол проти Андрія Ярмоленка, але все рівно розчарування було лише через результат, але ніяк не через сам футбол та віддачу у виконанні українців. Дуже важко зібрати команду під час війни, стан гравців був занадто розбалансованим. Багато хто не мав ігрової практики, в другого матчі саме це могло стати вирішальним.


Ви сказали, що в такий час важко зібрати команду. Мабуть, ще важче в нинішній ситуації організувати внутрішній чемпіонат?

— Так, звісно, це дуже складно. Але я вважаю, що УПЛ треба запускати — і треба робити це в Україні. Думаю, що керівники українського футболу сумлінно працюють над тим, щоб все чітко організувати, не забуваючи, що на першому місці буде безпека учасників матчу.


Експерти вже зараз готові вручити золоті медалі футболістам Динамо. Вони мають рацію?

— Я з ними не згоден. Бачу, що Шахтар повертає багатьох своїх українських футболістів, які будуть дуже мотивовані — особливо під керівництвом нового тренера. Так, в Динамо зробили ставку на українців на декілька років раніше, але в нинішній ситуації взагалі важко робити якісь прогнози.


Євген ГРЕСЬ