15 червня 2022 14:27

Ігор ЖАБЧЕНКО: "Нічия за такою грою не найгірший варіант для збірної України"

У своєму третьому поєдинку Ліги націй національна збірна України у польській Лодзі розійшлася миром із командою Ірландії – 1:1. Колишній гравець збірної України Ігор ЖАБЧЕНКО у розмові з кореспондентом zbirna.com розповів, що завадило підопічним Олександра Петракова продовжити переможну серію у цьому турнірі.


— Думаю, що це був найгірший поєдинок нашої збірної під проводом Олександра Петракова, — сказав Жабченко. — Вже розвиток подій у першому таймі підказував, що номінальним господарям не уникнути неприємностей.


— На вашу думку, чого не вистачало українцям до перерви?

— Насамперед, командної швидкості. А за нашого позиційного наступу — креативу, несподіваних продовжень. Ірландцям, які порадували гарною організацією гри, не становило особливих труднощів перекривати вільний простір. Доводиться констатувати, що у збірній України немає глибини складу, варто вибути з ладу кільком провідним гравцям, як одразу виникають проблеми. Вчора особливо не вистачало Тараса Степаненка та Романа Яремчука.


До того ж, через відсутність точного першого пасу висунутому на вістря атаки Артему Довбику не вдавалося зачепитися за м'яч, тому створювалося враження, що нашим більше доводилося оборонятися. Є претензії і до захисників. Навіть і не пригадаю, коли українці так ігнорували підстраховку, як у епізоді із пропущеним м'ячем. Стопер гостей наче на тренуванні опинився у забійній позиції і майстерно виграв дуель у нашого воротаря.


— Це що, недооцінка суперника, відсутність концентрації через втому чи, може, негативні наслідки невідомого вірусу, який атакував підопічних Олександра Петракова під час підготовки до матчу?

— Мені складно дати вичерпну відповідь, але те, що українці підійшли до поєдинку з ірландцями не в оптимальній формі, — однозначно.


— До речі, коли на початку другого тайму Артем Довбик забив, не з'явилася надія, що вдасться переламати перебіг невдало поєдинку?

— Якщо відверто, ні, бо стилістика гри не змінилася. До того ж, більше подібних помилок біля своїх воріт ірландці не робили. За великим рахунком, українці сподівалися лише на стрімкі рейди Михайла Мудрика, однак їхня ефективність була незначною через невміле завершення. На перемогу синьо-жовті не награли і нічия, як на мене, це не найгірший варіант.


— Є думка, що гостроти у діях українців не вистачало через відсутність Віктора Циганкова. Хоча у недавньому поєдинку цих збірних у Дубліні саме вихід динамівця на заміну допоміг вирвати перемогу.

- Кому грати - прерогатива головного тренера. Напевно, у наставника були вагомі причини вважати, що Циганков не був готовий допомогти збірній. Знаєте, я б зараз не драматизував ситуацію, все ж таки, потрібно зробити знижку на те, що через агресію росії у більшості наших гравців виникли проблеми з підготовчим процесом. Хоча, звичайно, якби вчора вдалося відсвяткувати вікторію, то шанси посісти перше місце у своїй підгрупі збільшувалися. Залишається сподіватися, що буде проведена серйозна робота над помилками, повернуться в дію травмовані лідери і в вересневих матчах підопічні Олександра Петракова не розчарують.


Василь МИХАЙЛОВ


Фото - Footboom