15 червня 2022 11:50

Блогер: "В мене особисто більше запитань не до Сидорчука, а до принципів, які наділили його таким обсягом руху м’яча вперед"

Блогер Михаил Смоловой в своем Телеграм-канале анализирует игру сбрной Украины с Ирландией.


Україна 1:1 Ірландія
xG графік


Дуже не люблю наших журналістів і коментаторів через їх жагу оцінювати все на око:


⁃ інтенсивність єдиноборств Ірландії до гри дорівнювала 5 дуелям, підкатам та перехопленням на хвилину володіння суперника, після гри показник впав до 4.5
⁃ інтенсивність единоборств України до гри номер 3 дорівнювала 6.7, після гри показник залишився...сталим (6.7)
⁃ середня інтенсивність руху м’яча збірної Ірландії у дівізіоні В Ліги Націй складає 16.59 передач на хвилину, вчора - 15.82
⁃ середня інтенсивність руху м’яча збірної України за Петракова (від вересня) дорівнює 17.11 передачам на хвилину, вчора - 17.17


Це все до чого? Не варто знецінювати побачене, бо у разі перемоги 2:1 (забий, наприклад, Миколенко свій вихід віч-на-віч) нам би розповідали зовсім інші речі і з іншими акцентами.


Не вистачало свіжості? То може варто було проти грізних вірмен проводити більшу ротацію?! Можливо й варто, якби в команди дійсно був тренер, а не вона грала сама по собі.


Чому команда вимушена грати тим самим складом? Тому що саме ці 9-10 гравців є носіями іншої відмінної від петраболу ДНК. Це як в Ротаня: Михайленко, Бондаренко, Криськів та Судаков. Без них немає нічого. Команда грає саме так, як ми відзначаємо її у деяких поєдинках НЕ через Петракова, НЕ через побудовану НИМ систему, а на старих дріжджах. Немає тих гравців - немає й натяку на принципи Мальдери. Відповідно й немає звичної якості.

Інша теза про втрати...тут взагалі не витримує жодної логіки:


⁃ проти Шотландії - 126
⁃ проти Вельсу - 110
⁃ проти Ірландії - 90
⁃ проти Вірменії - 93
⁃ вчора 90 при 101.8 в середньому у 5-матчевій дистанції


У першій третині маємо лише 15 (з 90), менше тільки з вірменами було (10).
Проти Ірландії, коли грав дубль мали 8 втрат, що передували ударам суперника впродовж 20 секунд, вчора лише 5 (Сидорчук, Караваєв, Зінченко, Миколенко та Забарний).


Багато хто збудився «ось Сидорчук». Ок - 11 втрат, рівно стільки ж 11 мав і Степаненко проти Шотландії. Інша справа за якими принципами грала команда, де і за яких умов відбувалися ці втрати. Наприклад:


⁃ в Степаненка 11 на втрат на 11 передачах вперед (серед тих, хто вийшов проти Шотландії менше пасів вперед лише в Яремчука та Циганкова)
⁃ в Сидорчука 11 втрат на 24 (!) передачах вперед (а більше пасів вперед не виконав жоден гравець, стільки ж у Матвієнка, Караваєва та Забарного)


Тому в мене особисто більше запитань не до Сидорчука, а до принципів, які наділили його таким обсягом руху м’яча вперед. Якщо подивитися на мапу та усі неточні паси вперед, то там багато браку у т.з. фазі білд-апу. А тепер нехай хтось пояснить мені із збірної:


⁃ чому проти Шотландії ми придумували ротації Маліновського з Караваєвим, зумисно виводячи Степаненка з-під удару та зайвих ризиків (лише 2 передачі вперед у фазі білд-апу в першому таймі і 1 точна)?
⁃ чому проти Ірландії майже зовсім не продумали цю фазу та створювали ситуації 6v2 на власній половині, щоб перейти центр поля?

Звісно, якщо існує сильне бажання когось не образити, бо потім все одно доведеться йти брати в’ю, то люди й говорять, щоб не образити. Тому і тупцюємо на місці. Гравці ж намагаються робити усе самотужки. Не пам’ятаю з історії успішних прикладів такої самодіяльності на тривалих відрізках.
Дивіться, ми ж навіть у боротьбі виграли! До неї ще повернуся. Уявіть: резерв, що був свіжішим, не переміг Ірландію в єдиноборствах в Дубліні, а виснажена основа перемогла їх у Лодзі...


Тому набагато доречніше не шукати виправдання, а вирішувати кейси протидії закритим формаціям. Лідери хочуть грати з позиції сили, а не бий-біжи. Але лідерам все одно потрібен тонкий тактичний супровід, бо вчора надто часто вони ж самі порушували принципи гри за Мальдерою! А що їм сказав Петраков у перерві?! Більше агресії? «Більше передьоргіваній з флангу на фланг» (с), чи як там було в оригіналі в Довбика? Ну, такого вже навіть Ротань не говорить...

Маємо лише 7 ударів (3 в площину). Гол Довбика це 0.50 xG з 0.98 командних. Єдиний big chance момент.
Ірландія забила свій третій big chance момент (0.36 xG), зіпсували два перших.