11 червня 2022 09:38

"Я пішов би в "Динамо", але не впевнений, що на це погодиться Ігор Суркіс": Леоненко назвав умову, за якої повернувся б у київський клуб

Колишній форвард "Динамо" Віктор Леоненко розповів про свої взаємини із президентом киян Ігорем Суркісом.

— Після завершення кар'єри футболіста ви займалися нерухомістю, а потім опинилися на ТБ. Як це відбулося?
- Мене запросили на ICTV під чемпіонат світу-2010. Я спочатку не хотів, взяв час на роздуми, але друзі переконали. Ми добре в студії посміялися з Васильковим та Фоззі. Наша збірна тоді не брала участі на Мундіалі, я казав, що хотів. На програму прийшли всі, кого я запрошував, навіть Газзаєв, до іншого він не пішов би.


Потім я працював на 2+2, а вже звідти Денисов запросив мене на канал Футбол.


— Вас усунули від ефіру на «Профутболі» через те, що ви назвали Суркіса «дурним». Що вам тоді сказало керівництво телеканалу?
- Я пішов не тому. До речі, Суркіса тоді я назвав не дурним, а аматором. Ігор Михайлович мене постійно просив: «Вітя, не лай іноземців». Я йому відповів: "А як їх не лаяти, ти ж витрачаєш гроші, а вони не розкриваються".


Я не хочу вдаватися до подробиць, чому я пішов з 2+2, просто, Циганику та Щербачову треба було вибачитися переді мною. Вони цього не зробили, і я пішов.

— Які зараз у вас стосунки з Цигаником?
— Ми з ним не дружимо, можу просто привітатись. Я можу не спілкуватися, але вітатись я зобов'язаний з усіма, навіть з тими, кого не поважаю.


— А з Суркіс як?
— Думаю, що можу спокійно зателефонувати. Я нікому в цьому житті нічого поганого не бажав і не бажатиму. Я просто говорю те, що думаю, можу ще й пораду дати. Не від мене залежить те, що я скажу у програмі, а від футболістів і як вони зіграють.

— Коли ви востаннє спілкувалися із Суркісами?
— Гришу вітав із 70-річчям два роки тому, а з Ігорем уже дуже давно не спілкувався.

— Суркіси вас вважають за ворога Динамо?

— Думаю, що ні, Григорій Михайлович так точно не вважає. І я їх ворогами не рахую. Я просто розумію ігри Динамо. Я і з Луческу у добрих стосунках, але він поки що налагодив лише гру в обороні. У нього теж є залізна відмазка – Луческу хоче посилення, але його нема.


Футболісти швидше навчаються, якщо в команді є лідер атаки. А в Динамо зараз немає гравця, на якого рівнялися б інші. На юніорів я не дивлюся, бо в U-19 можна бути класним гравцем, а у дорослому футболі загубитися. Класичні приклади - Коваленко та Супряга.


У наших футболістів іноді бутси коштують дорожче за клуб, але про це чомусь не говорять. Натомість кажуть, що він молодий. Проти них грають такі ж салабони, тільки без бутс. У 18 років Блохін та Бессонов вже ганяли мужиків.

— Вам колись Суркіси пропонували роботу в Динамо?
— Ні, я не хочу бути тренером.


— Не обов'язково тренером, можливо, якусь адміністративну посаду.
— Там усі місця зайняті. Агентом я точно не можу бути. У Динамо агенти лише Луческу та Ігор Михайлович.


— А якби запропонували, чи пішли б працювати в Динамо?
- Не знаю. Нехай спочатку зроблять пропозицію, а вже потім обговорюватимемо. Я пішов би, якби мені дозволили говорити те, що я думаю, але не впевнений, що на це погодиться Ігор Михайлович. Коли «Динамо» погано грає, про це треба говорити.


— Ким ви хотіли б працювати в Динамо?
— Найкраще посидіти поряд із Луческу. Він роботяга, йому скільки років, а він паше і паше. За це треба його шанувати. Я не розумію ультрас Динамо. Ну був він у Шахтарі, але ж він іноземець. Потрібно оцінювати результати.


Фото - сайт ТК "Футбол 1/2/3"