28 травня 2022 21:19

Ігор СУРКІС: "Петраков чудово розумів, що під його модель гри певні футболісти не підходять. Тому можна було їх просто не викликати"

Президент Динамо Ігор Суркіс розповів про емоційний стан Віталія Буяльського, Дениса Гармаша та Артема Бесєдіна після відсіювання їх із збірної України.


— Напередодні стикових матчів ЧС-2022 Петраков відчепив від збірної України трьох динамівців: Гармаша, Буяльського та Бесєдіна. Який зараз у них психологічний стан?

— Гармаш має абсолютно нормальний стан, бо він досвідчений хлопець, пройшов вогонь, воду та мідні труби.

Буяльський є провідним гравцем Динамо та приносить у колектив хорошу ауру. Звичайно, він дуже засмутився [рішенням Петракова]. Мені якийсь час довелося навіть психологом попрацювати. Бесєдін теж був дуже засмучений.

Але футбол така штука. Є головний тренер і він обирає тактику на гру та найсильніших, на його думку, футболістів. З цим треба погодитися і образ не повинно бути.

Проте, мені здається, що такий досвідчений тренер, як Петраков, чудово розумів, що під його модель гри певні футболісти не підходять. Тому їх можна було просто не викликати. Динамо могло б продовжувати проводити благодійні матчі, бо цих трьох футболістів нам не вистачило для обойми.

Ми не можемо грати та програвати матчі, коли вся Україна чекає на перемогу. Благодійне турне — це не просто товарняки. Крім збору коштів, результат у цих матчах також дуже важливий.

Завдяки ним ми піднімали дух наших громадян. Ви б бачили радісні особи вболівальників у Дортмунді або розчаровані у Загребі, коли ми не змогли виграти. Подарувати маленьку радість людям, що виїхали – це дуже важливо. Скажу відверто, я не бачив, щоби нашу команду так підтримували в останніх матчах чемпіонату України, як це було в Дортмунді.

— Можете, з погляду вболівальника, сказати, що ви чекаєте від збірної України у матчі із Шотландією?

— Настрій у наших футболістів буде надзвичайним. На полі вони боротимуться за Україну та намагатимуться піднести перемогу нашим громадянам, особливо воїнам ЗСУ, які у найтяжчих умовах борються проти підступного ворога, захищаючи цілісність країни. Але футбол непередбачуваний: можна виграти при поганій грі та програти за хорошої.

Але ми всі сподіваємось і віримо в перемогу, і з нетерпінням на неї чекатимемо. Ця перемога дуже потрібна українському народу, і я думаю, хлопці налаштуються, і цей матч складеться для нас благополучно.