28 травня 2022 19:29

Ігор СУРКІС: "Чемпіонат має проводитись в Україні, іншої альтернативи я не бачу"

Президент Динамо Ігор Суркіс поділився своєю думкою щодо старту нового сезону УПЛ.


— Підбийте підсумки вчорашнього засідання клубів УПЛ та УАФ.

— Від Динамо там був присутній Сергій Мохник. Як такого голосування не було, йшла дискусія. Більшість присутніх зійшлися в тому, що, якщо можливо провести чемпіонат в Україні, то це треба робити.

Повторюся, моя позиція така — я за те, щоб чемпіонат України проходив на території України, дотримуючись усіх норм безпеки! Хочу, щоб ми показали усьому світу, що Україна — сильна нація, і ми нічого не боїмося!

— Виходить, що варіант із проведенням чемпіонату України за кордоном відпав?

— У регламенті УЄФА чітко написано, що кожен чемпіонат має відбуватися у своїй країні. Якби УАФ отримала від УЄФА дозвіл на проведення чемпіонату в іншій країні, тоді можна було б щось обговорювати. Також за кордоном є безліч організаційних питань, які потрібно вирішувати питання з суддями, інспекторами, системою ВАР. До того ж не всі команди фінансово зможуть потягнути грати за кордоном. Ми не можемо допустити такого, що хтось не поїде і маємо допомагати всім клубам. Я розумію, що на Заході до нас добре ставляться, але, повірте, за все доведеться платити.

Думаю, на сьогодні є лише один реальний варіант – це провести чемпіонат в Україні. Іншої альтернативи не бачу взагалі.

Варіант із проведенням чемпіонату за кордоном ми зможемо обговорювати лише тоді, коли побачимо на столі дозвіл від УЄФА, а його зараз немає

— Якщо чемпіонат стартує в Україні, то де його найбезпечніше проводити?

— Сьогодні в Україні немає повністю безпечного місця, ракети можуть прилетіти будь-куди. Можу сказати, що у Києві створено гарну інфраструктуру для проведення матчів: є багато готелів, тренувальні поля, які Динамо готове надати українським клубам.

Ступінь безпеки у Києві та Львові на сьогоднішній день абсолютно однаковий. Моя пропозиція провести чемпіонат у цих містах. Можна розбити команди регіональних груп. Наприклад, Зоря, Дніпро, Шахтар, Динамо грають у Києві, решта команд — у Львові. Потрібно сідати та обговорювати всі ці моменти.

— Ваша позиція зрозуміла, але все ж таки, ви бачите якісь плюси проведення чемпіонату за кордоном?

— Дуже правильно сказав Геллер: в Україну не приїдуть легіонери, і чемпіонат втратить інтерес. Також на Заході ми змогли б збирати гроші та спрямовувати їхні потреби постраждалих від війни. Але на сьогодні я не бачу реальності цього варіанту. Повторюся, ми його зможемо обговорювати лише тоді, коли побачимо на столі дозвіл від УЄФА, а його зараз немає. Для того, щоб голосувати за альтернативні варіанти, потрібно серйозніше підготуватися.

— Як Динамо вирішуватиме питання з легіонерами, якщо чемпіонат проходитиме в Україні? Іноземці готові повернутись?

— У цьому буде велика проблема для всіх клубів, але в Динамо не така велика кількість легіонерів, щоби ми на цьому зациклювалися. У нас багато українських футболістів, ми працюємо над імпортозаміщенням (сміється, — прим. А.П.).

Візьмемо, наприклад, Ваната. Ще півроку тому він не претендував на місце в основному складі і грав у оренді в Чорноморці, а сьогодні Луческу бачить його основним гравцем Динамо.

А тих легіонерів, хто захоче повернутись в Україну, ми зустрінемо з обіймами.