27 травня 2022 17:47

Євген ДИКИЙ: "Зробимо, як в період ковіду тимчасовий регламент, він передбачатиме ситуації з повітряними тревогами та іншими вимогами часу"

Виконавчий директор УПЛ Євген Дикий розповів журналістами про хід зустрічі представників клубів щодо майбутнього сезону та які були прийняті рішення.


-Доволі така зустріч була емоціональна, в гарному смислі слова. Дуже тішить те, що приїхали практично всі клуби. Крім "Маріуполя", який не приїхав через особісті причини. Але він був з нами у зум-режимі і висовив своє бачення.

Всі клуби однозначно підтримали те, що футбол в Україні має бути, що ми маємо стартувати вже в цьому році. Зараз сформована робоча група, вона працює над певними варіантами – чи за кордоном буде чемпіонат, чи в Україні. Але головне, що сьогодні всі підтримали, що футбол стартує і має стартувати в цьому році.

-Говорили про 5-7 варіантів, скільки на даний момент основних варіантів проведення чемпіонату?

-Всі розуміють, що ситуація в Україні кожного дня міняється, всі вірять, що турнір має відбуватися саме в Україні. Робоча група напрацює варіанти, залишиться два, і по ним більш детально буде прийнято рішення. Не більше, ніж через два тижні буде рішення проаналізоване – в зум-режимі або в звичайному. Будемо сподіватися, що також буде затверджено і календар, і формат наступного сезону.

-Було якесь попереднє голосування – за кордоном чи в Україні?

-Ні, голосування не проводилось, просто зібрали думку всіх клубів. Головне те, що всі підтримали, що футбол має відбуватися, має жити.

-Фінансова складова, буже багато питань, за чий кошт, чи погодяться "Шахтар" і "Динамо" виділити гроші від єврокубків на проведення чемпіонату?

-Це питання піднімалося, клуби почули, будемо чекати на їхнє рішення з цього приводу. Також чикаємо на допомогу з провідних європейських ліг, попередньо вони її обіцяли. Для них також головне було зрозуміти, що чемпіонат в нас відбудеться. В зв’язку вже будемо розмовляти про конкретні суми. Також зі свого боку президент УАФ Андрій Павелко сказав, що буде звертатися до ФІФА та УЄФА, щоб вони зі свого боку також розглянули можливість фінансової допомоги українському футболу.

-Розширення ліги – чи будуть перехідні матчі для клубів Першої ліги, яким буде формат?

-На даний час прийняте рішення про 16 клубів наступного сезону, з урахуванням "Кривбасу" та "Металіста". Ми отримали зверненння від "Маріуполя" та "Десни", що, враховуючи ситуацію, в якій опинилися міста Маріуполь та Чернігів, плюс ситуація зі спортивною інфраструктурою, ці клуби не зможуть брати участь в наступному сезоні. Але ми будемо їх підтримувати, щоб вони не вилітали. Тобто, за ними будуть заброньовані місця в УПЛ, а коли вони вже фінансово вже зможуть повернутися, будем враховувати це в майбутньому. Всі інші клуби, які брали участь, в тому числі першої ліги, тобто, "Металіст" і "Кривбас", підтвердили, що чекають на поновлення і готові брати участь в чемпіонаті.

-Інші клуби Першої ліги не готові чи ви не розглядали варіант із підвищенням в класі?

-Ні, вони готові, мають певні бажання, але поки що більшість схиляється до формату 16 клубів. Але це попередньо, все буде також розглядатися – формат змагань, системи розіграшів. Можливі деякі зміни, але контретно зможемо сказати, коли вже будет прийнято остаточне рішення.

-Якщо чемпіонат буде проводитися на території України, як відпрацювати механізм з повітряними тревогами і рештою нюянсів воєнного часу?

-Якшо буде прийнято таке рішення, то як показав період ковіду, буде зроблено тимчасовий окремий регламент, який буде діяти, який передбачатиме всі вимоги. Він обов’язково буде узгоджений з усімя місцевими військовими адміністраціями. Тобто, попереду багато роботи, якщо саме на варіанті гри в Україні зупинуться клуби. Але це найменше, що ми можемо зробити для підтримки наших хлопців, які знаходяться на передовій. Якщо ми можемо таким чином їх підтримати і це все буде нести якісь позитивні емоції, це буде дуже добре.

-Чи торкалися питання телевізійного пулу?

-Обговорювали питання трансляції, певний інтерес від компаній – він ще не пропав. Є підтвердження, що в разі проведення чемпіонату буде в нас бродкастер, але для них теж потрібно розуміти, де відбудеться чемпіонат, яким буде його формат, кількість клубів. Після чого вже можна будет казати про конкретні фінансові умови майбутнього контракту.

-Якщо в Україні, територіально розглядався якийсь варіант для більшості матчів?

-Так, обговорювався, але, знову ж таки, кожного дня міняється ситуація. І коли будем безпосередньо розмовляти з державними органами, тоді й будемо приймати рішення.

-Гранична дата початку чемпіонату вже є?

-Розглядався варіант початку в серпні або не пізніше вересня поточного року.

-Закордонна локація яка розглядалася, та, що звучить у прессі – Польща, Туреччина?

-Інші не розглядалися, бо ці два є найбільш сприятливими в плані локації.

-Що попереду – збір, анкетування, голосування?

-Зараз протягом найближчих днів клуби вишлють свої пропозиції, після чого ми їх всі узгодимо, також остаточно визначимо локацію, де проходитиме чемпіонат. Паралельно буде запропоновано календар, який також буде узгоджено між усімя клубами та формат проведення турніру. Після чого все остаточно буде затверджено.