26 травня 2022 15:02

Віталій САМОЙЛОВ: "Українці повинні чекати стартового тиску від шотландців"

З початку військової агресії Росії проти нашої країни колишній півзахисник Динамо Віталій САМОЙЛОВ бере активну участь у допомозі українським військовим. Кореспондент zbirna.com поговорив з Віталієм про цю його діяльність, і, звичайно ж, про футбол.


- Віталію, війна в Україні триває вже три місяці, щось подібне в середині лютого могли передбачити?

— Думаю, цього ніхто не міг припустити, але я розумів, що ситуація напружена, судячи з інформації з різних джерел. Зараз уже нічого не вдієш, доводиться витримувати цей бій.

- Де вас застав початок воєнних дій?

- Вдома, у квартирі. Буквально за п'ять хвилин до вибухів я прокинувся. Я часто вночі прокидаюся, читаю новини, а потім знову лягаю спати. Проте 24 лютого о п'ятій ранку спати вже не довелося. Я розбудив сім'ю, і ми почали потроху розуміти, що робити далі.

- Знаю, що ви допомагаєте військовим. Коли наважилися на це і що входить у ваші плани?

— Цим я почав займатись ще з 2014 року. Допомагав хмельницькому спецназу кілька років. А зараз, коли все почалося, я знову пішов второваною дорогою (посміхається). Намагаюся бути корисним одному з підрозділів СЗГ (сили спеціальних операцій). -Прім.авт.).

- У чому полягає ця допомога?

— Я зв'язуюсь із хлопцями, які кажуть, що потрібно насамперед. В основному це дорога оптика (нічники, тепловізори, каліматори до автоматів), що закуповується в США, а також у Німеччині, де є хороші знайомі, які разом з українською діаспорою відразу відгукнулися на прохання допомогти, а потім вже через мене ми доставляємо товар по призначенню.

- Хто із футбольних людей вам допомагає?

— На першому етапі активно цьому сприяли мої партнери із ветеранської збірної України, а також деякі президенти наших футбольних клубів. Але найголовніше, що нам активно допомагають два дуже впливові українці зі світу спорту. З зрозумілих причин я не називатиму їх прізвища.

- Звичайно, не можу вас не запитати і про футбол. Встигаєте за ним стежити?

— Першого місяця футбол взагалі не вкладався в голову. Мене вистачало на п'ять хвилин. Усі думки були про війну. І тільки коли наші воїни, яким ми допомагаємо, сказали, що поки що все нормально з потрібним обладнанням, почав потроху відволікатися від наболілої теми. Вже міг увечері подивитись якийсь європейський матч, бо український чемпіонат перервано.

- Збірна України зараз готується до поєдинку плей-офф відбору ЧС-2022 проти Шотландії. Які, на вашу думку, перспективи синьо-жовтих у цьому протистоянні?

— З огляду на те, що багато наших хлопців не мали ігрової практики на офіційному рівні, складно говорити щось конкретне. А ті спаринги, хоч і були важливими з погляду зіграності колективу, справжньої сили збірної України не показали. Важливу роль у майбутньому матчі мають зіграти наші легіонери, які мають за спиною повноцінний сезон, нехай деякі з футболістів і не могли похвалитися частим потраплянням до стартового складу.

До того ж треба розуміти, що ми граємо на виїзді, а там у шотландців буде шалена підтримка. Тим більше що, на відміну від нашої збірної, британські гравці весь сезон були, так би мовити, при справі. Думаю, збірна України має чекати на стартовий натиск від суперника, якого глядачі поженуть в атаку.

А щодо шансів, то впевнений, що футболісти збірної України віддадуть на поле не 100, а 120 відсотків сил для досягнення позитивного результату. Хлопці розуміють, що їхня перемога як ніколи потрібна нашій країні в такий нелегкий час.

Олександр Петраков регулює навантаження та розуміє стан кожного футболіста, щоб до 1 червня обрати справді найсильніший склад на цю гру.

Сергій ДЕМ'ЯНЧУК


Фото - zbirna.com