20 травня 2022 13:51

"Я вистрілив, аби від мене відстали". Російський солдат на суді в Києві кається у вбивстві мирного жителя

Російський сержант Вадим Шишімарін - перший військовий з РФ, якого судять в Україні за звинуваченням у військових злочинах, - заявив у суді, що визнає свою провину у вбивстві на Сумщині мирного жителя - 62-річного Олександра Шеліпова. "Я вважаю це неприйнятним і кримінальним. Вища міра покарання. Своєї провини я не заперечую", - сказав він у четвер, 19 травня, на засіданні суду, що проходить у відкритому режимі.


За словами Шишімаріна, він розумів, що стріляє у цивільного, і міг у тій ситуації діяти інакше – "просто налякати". Розповідаючи про те, що сталося, 21-річний Шишимарин повідомив, що того дня їхав у селі Чупахівка разом із трьома іншими військовими в автомобілі, який вони викрали після того, як їхню колону розбили.

Побачивши Шеліпова, який розмовляв телефоном, один із військових наказав Шишімарину убити мирного жителя, щоб той не видав їх українським військовим. "До мене обернувся невідомий і почав кричати, щоб я стріляв, тому що я наражаю їх на небезпеку. Коли я вистрілив, невідомий сказав мені, щоб я не переживав, що в першу чергу потрібно нас врятувати", - розповів обвинувачений. "Я не хотів його вбивати. Я вистрілив, щоб від мене відстали", - пояснив Шишімарін.

Міра покарання для росіянина

Вадим Шишімарін вибачився перед вдовою Шеліпова Катериною, яка була присутня на засіданні суду. "Я розумію, що ви не зможете мені пробачити. Але перепрошую", - сказав він.

Прокурор запитав Шеліпову, якого покарання вона хотіла б для російського військового. "Я думаю, що довічне ув'язнення. Але якщо його поміняють на наших захисників "Азовсталі", я не буду проти", - відповіла вона.

Раніше адвокат Вадима Шишімаріна заявив, що його підзахисний визнає провину у вбивстві, але заявляє, що виконував наказ командування. Шишімарину загрожує покарання до довічного позбавлення волі.