18 травня 2022 00:34

В'ячеслав ЗАХОВАЙЛО: "Вибираючи, де далі грати, Ярмоленко не ставитиме в основу гроші, він людина не бідна"

Відомий футбольний менеджер В'ячеслав Заховайло у розмові з кореспондентом Footboom поділився думкою щодо подальших кар'єрних перспектив півзахисника збірної України Андрія Ярмоленка. Нагадаємо, контракт футболіста з "Вест Хемом" закінчується цього літа, і сторони вирішили угоду не продовжувати.


- Кар'єра футболіста – річ непередбачувана. Все залежить від багатьох факторів – збіг обставин, конкуренції, поглядів тренера. Андрій уже не хлопчик, він уже футболіст у віці. Контракт у нього закінчився, він не продовжується - тут все природно, звичайне життя професійного футболіста. Тепер йому доведеться шукати команду, де він по суті зможе закінчити свою кар'єру.


Упевнений, що пропозиції у нього на сто відсотків будуть. Є розмови про пропозиції з турецького ринку, інших країн, ОАЕ, наприклад. Ми може про це тільки міркувати, що і як, але вирішувати все одно доведеться Андрію та його агенту.

- Та ж Туреччина, Емірати – наскільки це перспективний варіант для Ярмоленка з огляду на його вік, нинішнє становище? Він може ще про себе заявити чи можна говорити вже виключно про догравання? І що йому було б краще – довгостроковий контракт у перерахованих країнах чи короткостроковий у команді із топ-5 європейських чемпіонатів?

– Він хлопець не бідний і визначатиметься, де йому далі працювати. Думаю, що на чільне місце Андрій поставить країну, де йому буде комфортно жити і де буде комфортно його сім'ї. І можливо, що не гроші гратимуть у цьому рішенні визначальну роль, повторюся, він людина не бідна.

Грати в Азії – хліб непростий. Там хороші контракти, але в тих же Еміратах жити непросто з огляду на дуже спекотний клімат. У Туреччині в цьому плані більш комфортно, але там є якісь плюси-мінуси. Може з'явиться пропозиція з Європи, і він не буде дивитися на суму в контракті. Якщо так, то не виключаю, що Андрій продовжить грати у якомусь із європейських чемпіонатів. Взяти того ж таки Коноплянку – грає зараз у Польщі, і все, йому нормально.

Те саме Ярмоленко. Я не говорю про Польщу, але в тому ж чемпіонаті Іспанії чи Франції він цілком міг би себе показати. У Андрія є зароблене ім'я, авторитет, відповідно, йому не так складно буде знайти пропозицію, що влаштовує у всіх відносинах.

- Що йому до кінця не дозволило розкритися у "Вест Хемі" - лише травми чи ще щось?

- Тут багато факторів нашаровуються – стиль команди, партнери. Адже буває так, що в якихось командах футболіст просто не йде, незважаючи на всі старання. У випадку з Ярмоленком не скажеш, що він не хотів або в нього нижчий рівень. Тренер йому не довіряв, певне, мав інші погляди на цю позицію, його цікавила інша модель футболіста. Багато причин, якщо все перераховувати, можна заплутатися.

У будь-якому разі Ярмоленко чесно відпрацював свій контракт, виконав зобов'язання перед клубом і з гордо піднятою головою залишає "Вест Хем". Нормальний робочий момент.

- Чи можна сказати, що його переїзд з "Динамо" до закордонного чемпіонату трохи затягнувся?

– Жити заднім розумом легко. Не виключаю, що у Києві він, можливо, й пересидів. Але на це є об'єктивні причини, адже Андрій там не бідував, мав, як я розумію, шикарний контракт. "Динамо" його потребувало, бо боролося за Лігу чемпіонів. Тому міркувати з позиції, що він там пересидів, – це просто некоректно. З приводу амбіцій пограти у хорошому чемпіонаті – пограв, отримав свої шанси зіграти і у "Борусії" Дортмунд, і у "Вест Хемі". Тож скаржитися на свою кар'єру Андрію грішно.

Євген Савчук