16 травня 2022 22:43
1

Путін може вторгнутися до Грузії через невдачі в Україні

Фото - ua.depositphotos.com


Грузія ще не так давно протистояла агресії Росії на своїй території. У 2008 році президент Росії Володимир Путін зупинився лише тому, що досяг своїх цілей – зміцнився в сепаратистських регіонах Абхазії та Південної Осетії. Грузини вважають, що якщо зараз в Україні лідер РФ зазнає невдачі, він може перекинути війська сюди заради досягнення хоч би малих перемог.

У Грузії сьогодні дуже сильні антиросійські настрої. Скрізь видно ознаки підтримки України – від написів F*ck Putin на стінах будинків до продажу сувенірної продукції в синьо-жовтій колірній гамі, написав пыд час візиту до Тбілісі американський учений Лінкольн Мітчелл у своїй колонці для CNN.


На дверях ресторанів приклеєні стікери із зображенням українського прапора, а також запрошення усередину всім, хто вважає Путіна військовим злочинцем. Атмосфера у місті напружена, оскільки після початку військових дій в Україні Грузія не запровадила заборону на в'їзд росіянам, і вони кинулися до країни.


Місцеві заявляють, що це здебільшого пов'язано не з еміграцією через незгоду з діями путінського режиму, а, скоріше, просто з бажанням витратити тут гроші. У ресторанах виникають конфлікти, оскільки росіяни вимовляють тости за свою армію і завжди готові вступити в конфлікт із місцевими, поділився спостереженнями Мітчелл.

"У політикумі відчувається занепокоєння через вторгнення РФ (в Україну. – Ред.). Один член парламенту, пов'язаний з правлячою партією, сказав мені, що його побоювання полягали в тому, що якби Путін здобув швидку перемогу в Україні, то наступною на черзі була б Грузія. Але кілька вчених та активістів вказали, що якщо Путін загрузне в Україні, йому знадобиться деінде швидка перемога, і він може перекинутися на Грузію", – заявив учений.


Ці побоювання у розмові з Мітчеллом висловила і президент Грузії Саломе Зурабішвілі. Нинішня політична напруга в країні загострилася після нападу Росії на Україну. Наближені до уряду політики закликають уникати війни. Представники опозиції вважають, що влада сильно перебільшує зі спробами утихомирити агресора.


Незважаючи на непросту ситуацію, в якій опинилася зараз Грузія, президент Зурабішвілі бачить унікальний шанс для своєї країни через єдність, яку зараз демонструє Захід стосовно України. Можливо, Грузія зможе отримати таку саму підтримку, чого не було у 2008 році.


"Ми маємо можливість і шанс, яких не було до війни, а саме шлях до вступу в ЄС, ми не маємо права відмовлятися від цього шансу", – сказала вона.


Вступ до НАТО та ЄС навряд чи буде можливим для Грузії в короткостроковій перспективі. Але вторгнення Росії в Україну та відчайдушний опір українців змінює міжнародний порядок денний, геополітичні реалії. Якщо Грузія зможе позбутися російського тиску, у неї з'являться можливості зміцнити безпеку країни і реалізувати давні прагнення на міжнародній арені. Але цього не станеться, доки існує ризик бути втягнутою у війну з РФ без будь-якої підтримки ззовні.

пардон,чим він вторгатись буде?