13 травня 2022 12:26

Ігор СУРКІС: "Мета нашого благодійного турне – показати всьому світу, що ми живі"

Президент «Динамо» Ігор Суркіс дав інтерв'ю L'Equipe, в якому розповів про благодійне турне киян.


- Як ви організували роботу клубу у перші дні війни?

- Дуже важливим було евакуювати сім'ї, батьків, бабусь та дідусів, дітей усіх наших гравців, їхніх домашніх тварин. Спочатку вони вирушили на захід України, шлях був дуже складний, у дорозі вони провели понад 14 годин. Деякі сім'ї досі живуть на нашій базі у передмісті Києва, в хороших умовах, у безпечному районі, у них є всі умови, включаючи медичну допомогу. Усе оплачує клуб.


– З якою метою ви організували цей благодійний тур?

- Показати усьому світу, що ми живі, що футбол у нашій країні існує, але, звичайно ж, головна мета цього туру – збір коштів. Кожне євро вирушає на рахунок допомоги українцям, дітям, жертвам насильства, тим, хто постраждав від психологічних наслідків війни, що триває.


Наш тур не закінчується матчем у Базелі (бесіда пройшла перед матчем у Швейцарії – прим. ред), бо дванадцять наших гравців їдуть до збірної (на плей-офф чемпіонату світу проти Шотландії 1 червня). І скажу дуже ясно: було б справедливо, якби українська збірна пройшла кваліфікацію.


- Як ваші гравці змогли виїхати для проведення матчів за певних правил мобілізації?

- Ми маємо подякувати президентові України Володимиру Зеленському за те, що він сприяв можливості нашій команді U19 зіграти поєдинок Молодіжної ліги УЄФА, а потім можливість тренуватися та грати отримала перша команда. Нашим гравцям довелося залишити Україну з огляду на всі обставини.


Якби хтось із них сказав мені: «Я хочу воювати», я не мав би права йому забороняти. На фронті наші військові не просто захищають певні позиції, вони віддають своє життя за нашу країну під постійними обстрілами російських агресорів.


Це не просто агресія, це шаленство, колись ми були близькими народами з росіянами. Я жив ще за часів Радянського Союзу, і ніколи не міг уявити, що рішенням однієї людини розпочнеться війна між сусідніми країнами.