21 березня 2022 11:50

Олег РАТІЙ: "Ми всім довели, що Харків - це Україна"

26-й день триває агресія Росії проти України. Зараз одна з найбільш складних ситуацій у Харкові, який окупанти обстрілюють щодня. Про життя та боротьбу харків'ян КОМАНДА1 поговорила з колишнім тренером молодіжної збірної України, харків'янином Олегом РАТІЄМ.


- Олег Борисович, Харків тримається?


- Так. Хоча у нас, напевно, вже немає району, який не бомбили б. Але найбільше дісталося районам, які розташовані ближче до Росії. Багато людей звідти вже поїхали, там повний треш.


- Як близько агресор підійшов до Харкова?


- Мені важко сказати, але не було дня, щоб наше місто не обстрілювали.


- Наскільки добре Харків функціонує, враховуючи нинішнє становище?


- Потрібно стати на коліна перед людьми, які забезпечують життєдіяльність міста. Так, у нас бувають проблеми з електрикою, водопостачанням, але міські служби всі ці проблеми намагаються усувати в найкоротші терміни. Карети швидкої допомоги працюють 24 на Сім, за що їм особлива подяка. Місто згуртувалося як ніколи. Що стосується продуктів, то вони є, хіба що є деякі проблеми з молочною продукцією. Через те, що багато людей евакуювалося, вже немає величезного ажіотажу в супермаркетах. До того ж і волонтери якісно виконують свої функції.


- Ви теж маєте певні обов'язки?


- Як сказати. Все через Інтернет, телефон, допомагаємо старим людям з доставкою води, продуктів, адже часто ліфти не працюють. Це елементарна допомога. Тренер з легкої атлетики Марина Міндарева займається пошуком і доставкою медикаментів. Від тренера воротарів інтернату УФК Металіст Артема Черняєва я взагалі в шоці, в які точки він доставляє допомогу. Інші хлопці, зокрема, Костя Марченко, Євген Шаповал їздять під кулями, ризикуючи життям, але допомагають людям.


- Який настрій у самих харків'ян?


- Незважаючи на велике горе, яке Росія принесли нашому місту, харків'ян не зломити. Перед війною мені дзвонило багато знайомих, друзів, але мало хто вірив у Харків. Але ми всім показали і довели, що Харків - це Україна!