9 лютого 2022 11:41

Юрист розповів про нюанси звинувачення Ярмоленка англійською асоціацією футболу

Спортивний юрист, молодший спеціаліст адвокатського бюро "Іллі Скоропашкіна" Микита Сидоренко в ексклюзивному інтерв'ю Meta-ratings.com.ua розкрив нюанси у справі Андрія Ярмоленка.


"Важливо відразу відзначити, що в даний момент футболіст "Вест Хема" звинувачується тільки в "можливому порушенні" статті E8.5 регламенту англійської Асоціації футболу. У ній говориться, що учасникам турнірів під егідою англійської Асоціації "не дозволяється рекламувати або просувати будь-яку діяльність з розміщення ставок, в якій їм заборонено брати участь".


Офіційної інформації, за які саме прояви просування ставок звинувачується Ярмоленко, поки що немає. Швидше за все, мова йде про зйомки в фото - і відеоматеріалах для нового преміум-спонсора національної збірної України.


Що загрожує Ярмоленку? Поки що рано говорити, Чи загрожує капітану збірної України взагалі будь-яка санкція.


По-перше, футболіст брав участь у зйомках реклами лише для території України. У Великобританії навряд чи можна побачити легальні прояви беттінг-компаній, які не отримали відповідну ліцензію в Сполученому Королівстві.


По-друге, непросто буде довести, що Андрій Ярмоленко "прямо" рекламував ставки або місця, де їх можна було б зробити. Адже ні на своїх сторінках в соціальних мережах, ні в інтерв'ю футболіст не згадував ту чи іншу компанію після переходу в лондонський клуб. Важливим моментом при розгляді справи також буде наявність або ж відсутність прямого рекламного контракту футболіста з компанією.


Публічної практики CAS або ФІФА щодо питань реклами беттінга поки немає, а нормативні документи ФІФА регулюють тільки участь суб'єктів футболу в ставках.


Якщо все ж доведуть провину українського півзахисника, то йому загрожує штраф та / або дискваліфікація. Сумніваюся, що йтиметься про великі цифри, адже минулого року гравець англійського "Бостон Юнайтед" Енді Танодж був відсторонений на 5 місяців від будь-якої футбольної діяльності і оштрафований на 950 фунтів стерлінгів після доведених 319 фактів ставок".