28 січня 2022 20:18

Миколенко показав приклад в "Евертоні" своєму супернику зі збірної Шотландії

Взимку 2022 року станом на сьогоднішній день на трансферному ринку зафіксовані п'ять випадків сплати за українських футболістів сум від 500 тисяч євро і вище. Рекордсменом став Віталій Миколенко - за нього Евертон відвалив 23,5 млн євро, пише zbirna.com.


Якщо порівнювати з суперниками збірної України з плей-офф відбору ЧС-2022 — Шотландією (а в разі успіху - переможцем пари Австрії та Уельсу), трансфер Миколенка - №1 в нашому квартеті. На цей момент валлійських футболістів взагалі ніхто не брав за гроші. У нас - п'ять трансферів від 500 тисяч і вище, у шотландців - три, у австрійців - два. Україна в цьому сенсі - чемпіон. Причому, всі п'ятеро гравців у списку - захисники.


Хоча, якщо розібратися, то повноцінних трансферів не п'ять, а три. Оскільки Качараба був в оренді від Слована весь 2021 рік, а тепер Славія викупила його контракт. Українець з празьким клубом - до кінця 2024-го. Аналогічна ситуація з Чеберко: Осієк брав його в оренду у ЛАСКа на 2021-й, а зараз викупив і підписав контракт до літа 2025 року.


У шотландців і австрійців - чисті трансфери.


Цікаво, що найдорожчий перехід зими-2022 серед шотландських гравців теж відбувся стараннями Евертона. Правий захисник Натан Паттерсон 4 січня перебрався туди з Рейнджерс - якраз після Віталія Миколенка. Але, на відміну від українця, Паттерсон ще не дебютував у першій команді, зігравши лише за Евертон U23. У національній збірній Шотландії зіграв 6 матчів (1 гол). Все - в 2021 році.


Перед самим новим роком всередині МЛС здійснив перехід вінгер Льюїс Морган, на рахунку якого 2 матчі в національній збірній Шотландії. Правда, обидва - ще в 2018 році. А у 17-річного центрального захисника Керра Сміта, який перебрався в Астон Віллу, дебют у національній збірній Шотландії, судячи з усього, попереду.


У австрійців рекорд встановив рослий центрфорвард Ерджан Кара, який зіграв у відборі ЧС-2022 сім матчів з восьми. Щоправда, голів не забивав. А його вже колишній одноклубник Максиміліан Уллманн в національній збірній був тільки в запасі, до дебюту справа ще не дійшла.