28 січня 2022 15:18

Анатолій ТРУБIН: "Приємно бути лідером Прем'єр-ліги, але вся боротьба - попереду"

Голкіпер «Шахтаря» - про першу частину сезону, вимоги Де Дзербі, найкращий і найгірший матч, які «гірники» провели восени в Лізі чемпіонів та УПЛ, а також багато чого іншого.


— Із цього сезону у «Шахтаря» новий головний тренер – Роберто Де Дзербі. Які враження від роботи з італійським фахівцем?
— Щось одне у роботі з Роберто Де Дзербі я виділити не можу. Мені подобається, що на кожному тренуванні він від усіх гравців вимагає максимуму. Мені здається, це добре для всієї команди. У тебе немає хвилинного розслаблення. І ти завжди готовий до того, що потрібно працювати максимально.


— Можна сказати, що Де Дзербі – неординарний тренер? Він багато ризикує, йде на нестандартні кроки. Гравці це помічають?
— Кожен тренер має своє бачення. Вважаю, що це нормально. Він не боїться грати в атакуючий футбол навіть із найкращими командами. І, я вважаю, це величезний плюс.


— На перерву «Шахтар» пішов у ранзі лідера УПЛ, випереджаючи «Динамо» на 2 очки. Для «Шахтаря» це хороший доробок чи це ще ні про що не каже?
— Вважаю, що це лише початок. Найцікавіше буде попереду. Потрібно, щоб ми на першому місці закінчили сезон УПЛ у травні. Зараз, звісно, приємно бути лідером. Але це ще нічого не означає.


— Може таке бути, що доля золотих медалей вирішуватиметься у очному протистоянні між «Шахтарем» та «Динамо»?
— Мені здається, що ще немає сенсу загадувати. Кожен матч дуже важливий і кожен поєдинок багато значить у боротьбі за чемпіонський трофей. Це стосується і «Динамо», і «Шахтаря».


— У Лізі чемпіонів «Шахтарю», як і минулого року, протистояли «Інтер» та «Реал», а також «Шериф». Але цього разу ви залишилися навіть без євровесни. Це провал?
— Якщо говорити про результат, то ясна річ, що це був поганий результат. Але, я вважаю, що у плані гри та у плані психології кожного футболіста стало зрозуміло, що ми можемо набагато більше і можемо грати краще. Навіть із найкращими командами Європи можна показувати свій футбол і грати так, як ми хочемо, а не вони.

— З «Інтером» «Шахтар» сім таймів поспіль не пропускав у Лізі чемпіонів, поки Джеко не оформив дубль у другій половині поєдинку у Мілані. Як оціните свою гру в рамках у поєдинку проти «нерадзуррі»?
— Кожен матч – це окрема історія. Думаю, немає сенсу обговорювати те, що було. І так уже багато сказано. Звичайно, розумію, що матч у відповідь у Мілані був далеко не ідеальним. У більшості ситуацій можна було діяти набагато краще. Такі ігри показують, що багато роботи доведеться зробити, щоб стати ще краще.


— Хто з гравців «Інтера» чи «Реала» справив найбільше враження? У кого із зірок найкраще поставлений удар?
— І «Інтер», і «Реал» - команди хорошого рівня. І гравці там зібрані дуже високого рівня. Когось одного виділити важко. Запам'ятався Хакан Чалханоглу з «Інтера». У нього було кілька небезпечних ударів та гарних подач зі стандартів.


— Можете назвати найкращий та найгірший матчі «Шахтаря» в осінній частині сезону?
— Найневдаліший матч на євроарені – це, мабуть, перший поєдинок із «Шерифом» у Лізі чемпіонів, коли ми програли 0:2 на виїзді. Найневдаліший матч в УПЛ – поразка від «Олександрії» (1:2). Щодо найкращого матчу, то це, напевно, перемога над «Динамо» у матчі за Суперкубок України (3:0). А у Лізі чемпіонів найкращий поєдинок? Напевно, із «Реалом» у Мадриді. По грі з нашого боку був хороший матч, але, на жаль, результат 1:2 бажає кращого.


— Взимку «Шахтар» посилився Давидом Нересом із «Аяксу». Яке враження він справив?
— Нересу 24 роки – має великий досвід гри в Лізі чемпіонів. Також він викликався до збірної Бразилії. Це багато про що говорить. Звичайно, якийсь час на адаптацію йому знадобиться. Що стосується техніки та тактичного розуміння гри, то у нього є всі дані. Тепер для нього головне – влитися у колектив та звикнути до вимог головного тренера.


— Чи контактує команда з Лассіною Траоре, який отримав важку травму у домашньому матчі з «Інтером»? Чи підтримуєте його?
— Звичайно. Пам'ятаю, що перед одним із заключних матчів першої частини сезону під час установки ми зателефонували Лассіні та підтримали його. Періодично з Траоре ми спілкуємось. Щиро кажучи, не вистачає його, бо Лассіна потужний нападник. У непростій ситуації Траоре завжди можна віддати пас, і він заб'є. Прикро, що він у настільки молодому віці зазнав такої травми. Хочеться, щоб у Траоре все добре зрослося, і щоб він чудово відновився.


— Цього сезону з молодих гравців в основі «Шахтаря», окрім вас, грають Мудрик, Судаков, Корнієнко. Роберто Де Дзербі довіряє молодим гравцям?
— Це результат того, як працює наша Академія. Щороку по одному-два гравці пробиваються до основного складу «Шахтаря». Вважаю, що ці футболісти – це майбутнє донецького «Шахтаря». Мені подобається, що кожен з них багато працює для того, щоб досягти нових цілей.


— Коли грали проти «Реала», вдалося поспілкуватися з Андрієм Луніним?
— Я з ним познайомився, коли збірна України готувалася до Євро. До цього ми не були особливо знайомі. А під час поєдинків Ліги чемпіонів ми з ним привітали один одного.


— Стежите за його виступами у складі «Реала»?
— Я знаю, що він зіграв два матчі у Кубку Іспанії, але ці матчі не дивився. Мені здається, навіть незважаючи на те, що він мало грає, він все одно прогресує. Наставник «Реала» Карло Анчелотті добре про нього відгукується. Лунін - працездатний хлопець, який за рахунок праці досягає цілей. Я радий, що він потихеньку починає грати в основі мадридців.


— А за Віктором Коваленком у «Спеції» стежите?
— З Вітею я трохи більше знайомий. Він чудовий хлопець. Я радий, що він потихеньку, незважаючи на всі труднощі, досягає своїх цілей, які він собі поставив.


— Бачив у Instagram фото на тенісному корті. Це нове захоплення?
— Грав під час відпустки. Вважаю, що треба трохи розвантажувати мозок, займатися чимось новим. Для відволікання думок ми з моєю дівчиною пограли у теніс.


— Хто у «Шахтарі» стежить за тенісом та добре грає?
— Міша Мудрик, Жора Судаков, Тьома Бондаренко. Вони захоплюються тенісом дуже серйозно. І грають у нього.


— Боксом ви продовжуєте захоплюватися?
— Я зрозумів, що заняття боксом можуть допомогти мені. У тренуваннях є багато таких рухів, які схожі на рухи воротаря. Тому під час міжсезоння була можливість позайматися боксом.


— У вивченні англійської є просування?
— Думаю, плюс-мінус нормально свій рівень підтягнув. Але вивчення іноземної мови – це така справа, що потрібно постійно вдосконалювати знання. Це, як і у будь-якій справі. Якщо щось закинеш, воно забуватиметься. Тому потрібно постійно вдосконалюватись у цьому плані.


— Торік ви перенесли операцію на меніску. Наразі пошкодження не турбує?
— Зараз все добре. Я постійно підтримую тонус м'язів. Сподіваюся, що більше таких травм не буде.


— Як оціните перший матч «Шахтаря» на зборі проти «Вольфсбергера»?
— Мені здається, що важливим є і результат, і якість гри. Тому що з перемогами та з гарною грою приходить впевненість. Я вважаю, що має бути сукупність цих факторів задля досягнення підсумкового результату. Це був хороший матч із хорошим суперником. Було багато технічних помилок, але це був перший матч на зборах. Думаю, що з кожним матчем ми додаватимемо.


Розмовляв Дмитро КОТКОВ