24 січня 2022 21:21

Віталій КВАРЦЯНИЙ: "Якщо Шевченко буде підтанцьовувати під поляків, нічого у нього не вийде"

Колишній головний тренер "Волині" Віталій Кварцяний в інтерв'ю Footboom поділився очікуваннями від можливої роботи Андрія Шевченка у збірній Польщі.


- У Шевченка в разі остаточного затвердження залишається, по суті, близько двох місяців до матчу плей-офф з росіянами. За два місяці можна і слонів натренувати, і верблюдів. Збірна Польщі - дуже хороша команда, гравцями якої просто треба вміти розпорядитися.


Попередній тренер Паулу Соуза припустився помилки. Перед вирішальною грою з Угорщиною він виставив найсильніший склад проти Андорри, яку поляки обіграли 4:1. А потім у вирішальному матчі з Угорщиною він випустив близько п'яти гравців основи, включаючи тих же Левандовскі, Кліка. Потім панічно намагався врятувати гру, в підсумку поступившись 1:2. Можна було взагалі вже бути у фінальній частині, спостерігаючи лише з боку за березневими стиковими матчами. А так - у наявності стратегічна помилка, через перемогу з великим рахунком, яка абсолютно була не потрібна, в плані такого рахунку мається на увазі, коштувала полякам того, що тепер доводиться нервувати з приводу майбутньої гри з Росією.


Ну а взагалі не можна не відзначити сміливість Шевченка. У його положенні хтось, можливо, пішов би в тінь, сховався. Але наші люди вміють до всього звикати. Не вийде-нічого, поступово забудуть, а вийде – Шевченко реабілітує себе в усіх відношеннях за невдалий період в "Дженоа".


- Йдуть розбіжності щодо можливих асистентів Шевченка у збірній Польщі. Сватають і Пищека, і Дудека, напевно інші кандидати вже є, про яких поки невідомо. Якщо асистентами будуть поляки, наскільки Шевченко буде на їхньому тлі володіти реальною владою і авторитетом?


- З польськими тренерами Шевченко буде простіше працювати, тому що через них він буде ближче до команди. Якщо ж набере знову іспанців, італійців і ще незрозуміло кого, то буде значно гірше. Вони все одно будуть більше спілкуватися між собою, ніж з футболістами. Тут повинна бути відкрита, чесна робота. І не така, щоб намагатися бути для всіх хорошим, поляки - вони підлабузників відчувають дуже добре. Показуватимуть, що поважають, рахуються, але при цьому реальна повага буде такою собі, прихованою. Польський менталітет - він дуже непростий. Там дуже багато сильних гравців. Є й посередні, які не хочуть стати сильними. Також буває, що сильний гравець може зіграти настільки слабо, що ти і не будеш такого від нього очікувати. А буває так, що середній футболіст може перетворитися буквально на очах, якщо захоче себе проявити. Видиме в гравцеві не завжди може збігатися з реальним. До гравців треба буде достукатися, і час дуже багато означатиме для Шевченка. Поляки ближче до нас, ніж інші слов'яни, але розкусити їх буде дуже непросто. Якщо йому за короткий час вдасться розібратися, що у футболістів всередині, знайти з ними спільну мову, то це буде для Шевченка дуже великою підмогою в боротьбі за результат.


Найголовніше для нього - не боятися показати своє "я". Якщо буде підтанцьовувати під поляків, то нічого у нього не вийде. Треба чітко і строго показати, хто господар в команді. Ніхто не повинен буде вказувати, що робити. Підказувати однозначно можна, але керувати процесом повинен головний тренер, а помічники повинні знати дистанцію, панібратство тут не спрацює.