22 січня 2022 10:25

Володимир ЄЗЕРСЬКИЙ: "Я б не став зараз фантазувати навколо повернення Вернидуба до "Зорі"

Останніми днями в мережі з'явилася інформація про те, що головний тренер "Зорі" Віктор Скрипник не продовжуватиме контракт із луганчанами, який діє до літа 2022 року. Відзначається, що нинішній керманич "мужиків" має низку пропозицій від європейських клубів. Віктор Анатолійович, нагадаємо, влітку 2019-го року очолив "Зорю", змінивши на тренерському містку Юрія Вернідуба. Незважаючи на складнощі стартового періоду, Скрипнику вдалося стабілізувати гру команди, і два сезони поспіль луганчани фінішували у чемпіонаті УПЛ на третьому місці.


Цьогорічну ситуацію в команді у розмові з кореспондентом Footboom оцінив екс-захисник "Зорі" та збірної України, відомий тренер та футбольний експерт Володимир Єзерський.


- Щодо Скрипника, то зараз це лише розмови та чутки, відповідь на це питання, тобто підтвердити чи спростувати цю інформацію, можуть дати лише дві людини – президент клубу та сам головний тренер. Але якщо припустити, що зі Скрипником усе, то "Зоря" останні роки була хорошою бойовою одиницею в нашому чемпіонаті. Скрипник прийшов після Юрія Вернидуба, і команда при ньому зуміла зберегти свій високий рівень. Просто модель та стиль гри змінилися – вона стала більш комбінаційною. Хочеться, звичайно, щоб "Зоря" й надалі продовжувала грати на тому ж самому рівні, адже чемпіонат України буде тільки цікавіший. Ми бачимо, як декілька команд вже підтягуються. В майбутньому сезоні, дай боже, "Металіст" з "Кривбасом" підійдуть, тим більш вони вже анонсували одразу претензії на єврокубки. Від цього лише буде розвиватися спортивна складова нашого футболу.


Хотілося б, щоб Віктор Скрипник й надалі залишився в нашому чемпіонаті, але, думаю, що тут усе залежатиме від керівництва, від президента "Зорі".


- На ваш погляд, рівень "Зорі" зараз зростає чи на певному етапі команда десь вже зупинилася?


- Ми бачимо, що політика "Зорі" полягає в тому, щоб заробити на продажу гравців, які десь вже себе проявили. Плюс є текучка кадрів, адже ми бачимо, як кожних півроку хтось залишає команду. Причому, не один два гравці, а велика група, 4-6 футболістів. Звичайно, це не додає стабільності та оптимізму в майбутньому для головного тренера. І не виключенням був початок того сезону, адже багато гравців пішли, так само багато прийшли. Тим не менш, друга частина першого кола луганчанам вдалася, команда вийшла на той рівень, який ми звикли бачити. І я сподіваюсь, що зараз збори пройдуть, все буде нормально. А те, що зросла конкуренція у боротьбі за третє місце, це, звичайно, радує. Тим цікавіше буде чемпіонат, і хочеться, щоб "Зоря" тримала свою марку.


- Свого часу Юрій Вернидуб, напевно, не зміг остаточно знайти точки дотику з клубним керівництвом і домовитися про майбутню стратегію. Немає відчуттся, що схожа картина зараз вимальовується зі Скрипником?


- Знову ж таки, це є стратегія і бачення в керівників "Зорі". В таких реаліях Вернидуб працював, зараз працює Скрипник. Але від цього тільки сильнішими стають головні тренери, які діють в таких умовах. Керівництво для себе визначилося, і тренери, які приходять, бачать цю філософію клубу. І, напевно, з цим погоджуються, раз там працюють.


- Аллахьяр пішов, Кочергіна ще восени переведено до дублю. Така тенденція не викликає побоювання?


- Звичайно, що викликає. Хочеться, щоб "Зоря" розвивалася, а не лише дивилася, як би їй зберегти свої позиції. Але, знову ж таки, всі ці питання зняти може лише клубне керівництво.


- Багато в цьому контексті пишуть уболівальники, також в розмовах із колегами проскакують думки, що, мовляв, саме в такій ситуації найкраще повернутися в клуб Вернидубу, що він би не тільки втримав позиції, але й додав певного імпульсу команді. Якщо уявити собі, що Скрипник таки піде, чи легко буде повернути назад Юрія Вернидуба, враховуючи те, що він як тренер вже має дещо іншу вагу після лігочемпіонівської осені, яка минула?


- Давайте будемо дивитися реально. На сьогоднішній день головним тренером є Віктор Скрипник, який працює з командою. А як буде влітку – доживемо, тоді побачимо. Але я не думаю, що Юрій Вернидуб, який зараз вдало виконує свої функції у "Шерифі", буде кудись зриватися. Я б не став зараз фантазувати навколо цього.


- Ваш прогноз щодо "Зорі" у нинішьому сезоні?


- І склад, і досвід, який вони набули, в тому числі граючи, практично, кожен рік у єврокубках – звичайно, в таких умовах вони будуть боротися за третю сходинку. І я впевнений, що навесні ми побачимо хорошу, гідну команду. І за третю позицію буде цікава боротьба.


- Чим відрізнялася та "Зорі", в якій грали ще ви, від теперішньої?


- Коли я свого часу прийшов у команду, було максимум четверо досвідчених гравців. Серед них Шуховцев, Скоба, Каменюка. Коли ми виконували завдання зберегти прописку у вищому дивізіоні, з нами пліч о пліч були 8 вихованців донецького "Шахтаря", які прийшли в оренду або на повноцінний контракт і ще четверо були з запорізького "Металурга" U-21. Тоді були зовсім інші завдання, інші цілі. А коли прийшли Геллер, а разом із ним Чанцев з Вернидубом, то практично окрім стадіону "Авангард" у Луганську нічого не було. І в таких умовах ми працювали, і при тому рівні суперників, які тоді були, ми зуміли втриматися протягом двох років. А потім "Зоря" поступово почала підніматися все вище й вище. Клуб почав запрошувати якісних, досвідчених гравців, тренерському штабу завдяки цьому стало легше працювати.


А враховуючи нинішню ситуацію, коли "Зоря" змушена грати не вдома, керівникам клубу можна тільки подякувати. Впевнений, що якщо б команда грала в Луганську, як мінімум 20 тисяч уболівальників було б на кожній грі. І результат був би кращим. Я знаю і переконався, як там люблять футбол.


Євген Савчук


Фото - УАФ