20 січня 2022 21:07

"У нього єдиного є шанс зачепиться за якісь хвилини в основі "Динамо" навесні". Блогер - про Костянтина Вівчаренка

Блогер Михайло Смоловий - про захисника "Динамо" Костянтина Вівчаренка.


- Тоді і зараз


Костянтин Вівчаренко


Якщо говорить про всіх малих, які поїхали в Іспанію, то, напевно, у Кості єдиного є шанс зачепиться за якісь хвилини в основі навесні. Ні Боль, ні Бражко, ні Волошин цим похвалитися не можуть.


Номінально основним вже призначили Дубінчака. Але на папері і Кадірі для когось виглядав посиленням, яке "допоможе Динамо".


Для мене маркером стане позиція, де Костю задіють на зборах. Якщо заткнуть дірку в центрі оборони, то навряд чи навесні навіть на заміну випустять. Якщо дадуть хвилини на лівому фланзі, то знак хороший.


У нинішньому сезоні обидва динамівських фулбека видали свої найгірші цифри в атаці. На випадковість це не походить. Та і в просуванні той же Миколенко за рік просів значно:


- з 89.81 метрів у забігах до 54.78

- з 337.17 метрів передачами до 270.5


Фулбеки, які колись вирішували складні завдання, лідирували по хА і ключовим, стали більше фокусуватися на обороні.


У U19 Костя третій після Боля і Дячука в інтенсивності: 5.3 метра в хвилину. В УПЛ пресингу проти киян теж немає, тому цифри молодіжного чемпіонату не повинні впасти істотно:


- 383.95 метрів просування передачами

- 92.89 метрів просування забігами


Є теорія, що Миколенка готували до трансферу. Дід розумів, що з Ман Сіті або ПСЖ за Віталієм не прийдуть. Тому дав йому більше можливості працювати в захисті. Якщо частка правди в цьому є, то Дубінчак однозначний фаворит: він сильний насамперед атакуючими навичками. У U19 творчі навички Кості в повній мірі не розкриваються:


- Костя другий за кількістю навісів (42) після Волошина (58) , але точність моторошна - 26.19%

- низом історія бадьоріше, всього ж з 50 передач в штрафну точними були 20 (40%)


Як би там не було, але 3 асисти є при 0.113 хА середньої передачі під удар.


У свій час Костя грав у центрі оборони з Забарним, тому про просування і наближення м'яча до чужого штрафного знає не з чуток. На перших порах це основа.


Над оптимізацією ігрового процесу доведеться попрацювати. Тут вже традиційно відзначаю, що основа робить в ДВА рази менше підкатів, ніж наша дітвора. У Кості в середньому 1.03 на 30 хвилин володіння суперника - забагато. Треба вчитися запобігати ситуації читанням, займаючи правильні позиції.


Не менш традиційно відзначаю відмінність ігрових процесів між основою і U19. У Кості кумедна статистика втрат - 11.77/90. При цьому повернень... теж 11.77/90. Вівчаренко хлопець працездатний, Миколенко не поступається. Але геймплей в U19 не оптимізований:


- на своїй половині Костя втрачає тільки 2.45/90 разів

- решта 9.32/90 вже на чужій в слідстві вертикальної доктрини


Втрати беруться ось звідси:


- 60% точності 6.06/90 довгих

- 67.2% точності 9.77/90 у фінальну третину

- 73.9% точності 22.96/90 передач вперед


Треба перебудовуватися: якщо в дублі ризик невід'ємна частина ігрового процесу, то у діда ні. До цього треба звикнути.


Його фізичні ресурси використовуються зараз не оптимально: якщо знизити кількість занадто ризикованих передач вперед, то потім і не потрібно з такою прудкістю м'яч повертати! Зекономлене паливо можна перенаправити в інші більш ефективні аспекти.


Кенді каже, що зараз на зборах розбирають типові осінні помилки. Подивимося вже в матчах (якщо їх нарешті почнуть грати) наскільки змінюється або не змінюється роль фулбеків. В атаці Дубінчак фаворит, але в обороні йому буде важко буцатися з кісток.


Економічно доцільніше розвивати 19-річного хлопця (20 влітку), ніж 23-річного (24 влітку). Сьогодні Владислава оцінюють німці в €1 млн., до літа тільки сам факт перебування в Динамо ціну підніме до €2-2.5 млн. У будь-якому випадку ймовірність продати його в майбутньому за €8-10 млн. мінімальна.


Якщо "голі" здібності Кості направити в конструктивне русло, де не буде нинішнього "спалювання палива для обігріву неба", то за пристойні гроші можна буде штовхнути.


З того, що говорить і робить дід стає зрозуміло: що експериментувати він не готовий, навесні буде довіряти перевіреним хлопцям.


Діалло залишився в U19, що логічно при витратах на Вітіньо, продовження Де Пени і надій прилаштувати кудись Вербича. Тому наступний місяць це остання можливість до липня заявити про свої претензії для тих, хто такі амбіції має, - написав Смоловий у своєму телеграм-каналі.