14 січня 2022 12:04

"Лобановський запитав:" Ти не закохався, випадково?": екс-гравець "Динамо" і збірної України згадує Метра і велику команду

Колишній гравець "Динамо" Василь Кардаш в інтерв'ю FanDay.net розповів про період роботи з легендарним тренером киян Валерієм Лобановським і згадав цікаву історію.


- Цього року виповнюється 20 років, як Валерій Васильович пішов з життя. Яким він вам запам'ятався?


- Якщо скажу, що це людина з великої літери, то, напевно, нічого не скажу. Блискучий тренер, педагог, наставник, психолог. Строгий, ерудований. Дуже тонко відчував своїх футболістів. Знав потрібний підхід до кожного з них – кого пожурити, кого похвалити.


Пам'ятаю, якось викликав мене до себе в кабінет. Почав, як завжди, здалеку. Запитав, Як справи, поцікавився здоров'ям батьків, а потім каже: "Ти не закохався випадково?". "Закохався", - кажу. Він: "То-То я бачу, тобі щось заважає-там не добіг, там не допрацював". Лобановський здорово відчував такі моменти. Бачив футболістів наскрізь.


- Відомо, що Лобановський рідко підвищував голос. Може, вам вдалося побачити його розсердженим?


- Він умів приховувати свій гнів. На установках говорив монотонно, але відразу помічав, якщо хтось його не слухає або втрачає концентрацію. Тут же робив паузу або підвищував голос, моментально знову заволодіваючи нашою увагою. Таке я мало у кого в житті бачив. Напевно, вроджене мистецтво.


- Не можу не запитати, як поводився метр після того нещасливого півфіналу з "Баварією" , в якому "Динамо" вигравало 3:1, але примудрилося втратити перемогу?


- Ту дуель ми, звичайно, програли в Києві. Після матчу Лобановський намагався не подавати виду, так як попереду ще була гра у відповідь, хоча було зрозуміло, що він дуже засмучений. Насамперед він сказав, що такі ігри не можна віддавати, їх треба вигравати, але в той же час спробував нас підтримати, сказавши, що нічого страшного не сталося і є можливість все виправити. І все-таки на матч-відповідь емоцій вже не вистачило.


Вдячний Валерію Васильовичу за те, що він прищепив нам психологію переможців і навчив не зупинятися на досягнутому. Вселив думку, що завжди можна ставати краще.



Фото - Footboom