8 січня 2022 10:11
1

Мирослав СТУПАР: "Вітчизняним арбітрам не вистачає стабільності"

Відомий у минулому рефері, а нині популярний футбольний експерт Мирослав СТУПАР у бесіді з кореспондентом zbirna.com оцінив рівень вітчизняного суддівства в Прем'єр-лізі.


- Мирослав Іванович, перш за все, хотілося б почути вашу думку про запрошення в нашу країну іменитого італійського фахівця ніколи Ріццолі на посаду куратора суддівського корпусу…


- Поки що я можу висловитися тільки про свої очікування. Ріццолі користується авторитетом в суддівських колах і його досвід, знання повинні допомогти українським рефері прогресувати. Це правильний вибір керівництва УАФ. До речі, свого часу його співвітчизників П'єрлуїджі Колліну і Лучано Лучі і запрошували на роботу в Україну, щоб вони допомогли вітчизняним арбітрам опинитися на виду на престижних міжнародних змаганнях. На жаль, цього не сталося. Буде сподіватися, що Ріццолі пощастить більше. Все ж, реалії такі, що нашим рефері ще далеко до топів, хоча ті ж поляки, румуни, турки мають вже по двох представників в еліті і це незважаючи на те, що в Україні футбол більш розвинений, ніж в цих країнах.


- На що Ріццолі на новому місці необхідно звернути першорядну увагу?


- Потрібно переглянути всю систему підготовки вітчизняних рефері. Зокрема, чому ті ж централізовані збори проводяться тільки для тих арбітрів, які обслуговують поєдинки класу найсильніших. А ось до навчання арбітрів першої та другої ліг, створюється враження, нікому немає діла. А дарма, адже потрібно активізувати пошук талановитих молодих рефері, оскільки, на жаль, ті наші арбітри ФІФА, які обслуговують поєдинки єврокубків вже не мають шансів опинитися серед кращих. Ось чому потрібні нові імена.


- Як ви думаєте, чого не вистачає українським рефері, щоб їм довіряли обслуговування міжнародних поєдинків за участю топ-збірних і команд?


- В першу чергу, стабільності. Адже навіть, на жаль, в неконкурентоспроможному чемпіонаті нашим арбітрам вкрай рідко вдається провести кілька матчів поспіль без грубих помилок. І це незважаючи на те, що в останні роки у них з'явився надійний помічник — VAR. По-друге, холоднокровності. Пригадується, свого часу мене вчили: арбітри повинні бачити все, проте не все чути. Наші рефері, на жаль, часто не витримують тиску трибун і футболістів. Це великий мінус.


- Хто, на ваш погляд, з арбітрів найкраще проявив себе в першій частині сезону?


- Думаю, що киянин Євген Арановський - один з наших найдосвідченіших арбітрів. Відчувалося, що він користується авторитетом у гравців, що допомагало йому контролювати ситуацію на футбольному полі. Може, Арановський записати собі в актив і ті поєдинки, що він обслуговував на міжнародній арені.


- І наостанок, хто з молодих українських арбітрів може опинитися на виду на міжнародній арені найближчим часом?


- Олександр Шандор зі Львова та харків'янин Дмитро Панчишин. Вони доводять, що вже вміють приймати правильні рішення в складних ситуаціях, впевнені в своїх силах. До речі, Шандор, як і Арановський - сини відомих у минулому рефері.


Висилий МИХАЙЛОВ

Нашим тренерам явно не вистачає порядності і совісті .Вони стабільні брати хабарі.