6 січня 2022 11:25
1

Роман САНЖАР: "У "Чорноморець" всі потягнуться, не чекаючи весни"

Внизу турнірної таблиці УПЛ очікується серйозна битва за збереження прописки в еліті. Вона розгорнеться після зимової паузи, під час якої аутсайдерам належить вирішити багато проблем. Оцінити ситуацію в боротьбі за виживання КОМАНДА1 попросила українського тренера Романа САНЖАРА.


- Романе Миколайовичу, до аутсайдерів можна віднести тільки чотири команди, що розмістилися з 13-го по 16 місце, а саме — Чорноморець, Інгулець, Минай і Маріуполь?


- Ні, звичайно. Вважаю, що й іншим розслаблятися не можна. До числа тих, хто також знаходиться в зоні ризику, відносяться Львів, Рух і Металіст 1925. Їхня доля багато в чому буде залежати від того, як проведуть зимову паузу, як зміцняться.


- У Чорноморця тільки недавно з'явився новий головний тренер, А Минай досі без наставника. Цим командам, судячи з усього, належить перебудова…


- З приходом нових власників і Романа Григорчука у Чорноморці багато чого зміниться, однозначно, в кращу сторону. Взимку ми побачимо придбання одеського клубу. Чорноморець - команда, яка потрібна вболівальникам і місту, вона має багату історію. Упевнений, що керівництво виділить кошти для трансферів, все буде дуже серйозно.


Що стосується Минаю, то у нього ще є час до початку зборів, щоб визначитися з тренером. Думаю, потрібно трохи почекати. Але якщо у Минаї нічого істотно не зміниться, все закінчиться для цієї команди дуже погано. Минаю необхідне підсилення, і клуб має серйозно попрацювати над цим питанням.


- Президент Інгульця на самому початку зимової паузи заявив, що команду чекають серйозні зміни. Перші трансфери клубу з Петрового ми вже бачимо: Мандриченко, Кучер, Блізніченко. Інгулець випереджає конкурентів?


- Говорити про те, що ці підписання посилять Інгулець, рано. Звичайно, це плюс, якщо тренерський штаб Інгульця бачить в них підсилення, значить, у даних футболістів є серйозний потенціал. Але цього мало. Інгульцю ще потрібно поповнення, і зараз, мені здається, самий початок зимової кадрової політики клубу - пошуки тривають. Лавриненко у першій частині сезону вичавлював зі своєї команди максимум…


Слід зрозуміти одну просту істину - ті, хто є на трансферному ринку, і хто затребуваний, шукають варіанти працевлаштування за кордоном. Тому, багато підписань для клубів УПЛ варто чекати на початку другої частини сезону, коли визначаться футболісти, які не зуміли знайти роботу за кордоном. Вважаю, що навіть один кваліфікований гравець може істотно вплинути на гру команди.


- Виходить, що всім аутсайдерам УПЛ потрібно з нетерпінням і надією чекати початку весни?


- Чорноморець здатний вирішити все раніше. Одеська команда - найпривабливіша з тих, хто перебуває у другій половині турнірної таблиці. Найпривабливіша для новачків. У Чорноморця буде все - і бюджет, і умови. Так що, в Одесу гравці, які бажають працевлаштуватися, стануть йти відразу, не чекаючи весни.


- Маріуполю як і раніше належить сподіватися на оренду вихованців Шахтаря або варто змінити політику?


- У Маріуполі багато талановитої молоді. Якщо до них грамотно додати досвідчених виконавців, то списувати з рахунків маріупольську команду буде неправильно. Вважаю, що потенціал у підопічних Остапа Маркевича великий, але, в силу своєї молодості, вони ще не здатні стабільно давати результат.


- Виходить, що Минай - головний кандидат на виліт?


- Швидше за все, так. Цій команді буде дуже важко щось змінити. Якщо Минай і підсилиться, то у самий останній момент. І що з цього вийде, важко передбачити.


- Днями гендиректор Шахтаря Сергій Палкін заявив, що 16 клубів для УПЛ - це багато. Ви згодні з цим твердженням?


- У нас хороший чемпіонат. У наступному сезоні з першої ліги прийдуть Металіст і Кривбас, які вклиняться в боротьбу за єврокубки. Негативне враження про УПЛ складається від того, що деякі клуби відчувають фінансові труднощі. Але все тече, все змінюється. Упевнений, 16 клубів - найоптимальніший варіант для УПЛ, для нашої країни, для українського футболу в цілому.


Богдан ЛЕОНЧУК

взгляд квалифицированного тренера на лигу.