6 січня 2022 10:26
1

Журналіст - про Лобановського: "Чи був він футбольний Мессія для "Динамо" і України? Якщо казати образно, а не буквально, тоді так"

Журналіст Руслан Свірін у своєму Facebook висловився про легендарного тренера "Динамо" Валерія Лобановського.


"Валерій Лобановський. 6 січня 2022-го йому виповнилося б 83. А пішов у 63. Йому пощастило знайти справу свого життя. І реалізувати Божий дар. Коли Лобановському почало відкриватися більше ніж іншим, то був особливий час. У футбол прийшов тренер з мисленням інженера. І не того, хто отримував 120 рублів на місяць, а інженера-винахідника. Рівня Ілона Маска, якщо комусь так доходить краще.


Він не мав фізкультурної освіти - інженерну. Вчився в КПІ, захистився в Одесі, бо кар'єра гравця дещо відтягнула отримання диплому. Водив підопічних у театр. Був жорстким і мав тонкий гумор. А його інженерний тип мислення відкрив світовому футболу методику гри Лобановського. Команда-зірка - це була його новаторська ідея з ретельним науковим підгрунтям. Її підхопив і вдосконалив прогресивний футбольний світ, переважно ті, хто мріяв вигравати не час від часу, а завжди. Дарма конспекти Лобановського вважають зараз одіозними в Україні. Чи-то просто від недалекоглядності?


Лобановський глибоко розкаювався, коли гравцем не прийняв тренерських ідей Маслова і на знак протесту перейшов у Чорноморець. Та й взагалі був конфліктним з наставниками. Потім напевно, побачив себе у схожих ситуаціях очима тренера - коли Динамо бунтувало від перевтоми у 76-му, йшли у 84-му Буряк і у 97-му Леоненко. Блохіну і Шевченку-Реброву пощастило з ним попрацювати більш успішно. На зламі епох Лобан скористався своїм статусом - поїхав працювати на Близький схід. І завершив свій земний шлях вчасно. Залишився великим, бо мав спільний мовний простір з гравцями, які сприймали його ідеї.


Отже, до 30 років жодним чином себе не проявляв. Що цілком логічно. Бо тренер - це не професія молодих. Треба і знань набратися, і життя пізнати, що приходить тільки з роками. Але! Вже у 33 Лобан привів Дніпро до шостого місця у чемпіонаті СРСР. А в 34 очолив Динамо Київ. В 36 виграв з ним Кубок Кубків і Суперкубок УЕФА. Как молоды мы были... Єдине, що так і залишилося для мене загадковим. Лобановський говорив після матчу з Барселоною (3:0 на користь Динамо). "Никакого чуда не произошло. И чудес вообще c моей точки зрения не бывает". Чи був він футбольний Мессія для Динамо і України? Якщо казати образно, а не буквально, тоді так. Бо він і програвав, але удар тримав гідно, наголошуючи: "Жизнь продолжается, команда будет работать", - написав Свірін.

И образно и буквально и на бумаге и по факту, Лобановский - мессия, футбольный человек № 1 в истории Украины. И это не теорема - это аксиома.