3 січня 2022 22:24

Артем ФРАНКОВ: "Виявилося, що у "Динамо" є серйозні проблеми..."

Головний редактор журналу "Футбол" 51-річний Артем Франков проаналізував основні події в українському футболі.


- "Шахтар" виграв першу частину чемпіонату України. Випереджає "Динамо" на два очки. Це логічно?


- Не зовсім. Якби "Динамо" було лідером таб­лиці після першої частини сезону, то так само можна було б говорити про закономірність лідерства команди Мірчі Луческу.


Фаворита не має у другій частині сезону. 12 турів та особиста зустріч — це забагато, щоб робити прогнози.


- "Шахтар" стане сильнішим після зимових зборів?


- Не впевнений. Я не розумію досі, яку гру ставить команді італійський тренер Роберто Де Дзербі. Чи потрібна взагалі була перебудова?


Трьох коштовних літніх новачків — Марлона, Педріньйо, Траоре — він додав у командну гру. Але Марлон не виправдовує покладених сподівань. Захист не став надійнішим. З приходом бразильця партнери почали грати слабше.


- Які позиції потрібно посилювати донецькій команді?


- Зараз — жодної. Для чемпіонату України вистачить і цього складу. Треба врахувати, що після травми повернувся ­нападаючий Жуніор Мораес, який підмінить травмованого Траоре.


- Завдяки чому фланговий нападаючий 20-річний Михайло Мудрик увійшов до основ­ної обойми?


- Допомагає, що забив важливий гол "Монако" у кваліфікації Ліги чемпіонів. Де Дзербі повірив у нього, як у свого талісмана. Тому футболіст має довіру від тренера й ігровий час.


- "Динамо" у грудні втратило п'ять очок. Що відбулося?


- Емоційна втома. Луческу минулого сезону витиснув усе. Команда виграла всі внутрішні трофеї, був психологічний стрибок. Заявлений рівень потрібно підтверджувати. Тут виявилося, що в "Динамо" є серйозні проблеми. Не можуть замінити навіть Артема Бесєдіна — нападаючого не найвищого рівня.


- Що треба робити "Динамо" на ринку придбань?


- Брати нападаючого, атакувального півзахисника й опорника.


Віталій Буяльський — не розігруючий. У нього інші сильні якості. "Динамо" потрібен гравець такого стилю, як колись був Валентин Белькевич. Одного Шапаренка замало.


- Лівий захисник Віталій Миколенко пере­йшов до англійського "Евертону". Хто його замінить?


- Владислав Дубинчак, якого мають повернути з оренди в "Дніпрі-1". Є 29-річний Олександр Караваєв. Але краще награти на цій позиції на 10 років молодшого Костянтина Вівчаренка.


- Яка має бути модель команди?


- За останні роки "Динамо" вдалося провести реформу клубу. Тепер команда робить ставку на власних вихованців. Така філософія не передбачає коштовних новачків. Це зруйнує атмосферу в команді через високу зарплату потенційного новачка та можливу втрату колективу.


Динамівцям потрібно гнути цю лінію далі. За наявності хороших закордонних пропозицій відпускати гравців. Так як це вийшло з Миколенком (сума трансферу становила 700 млн грн. — ГПУ).


- Хто з молодих гравців може закріпитися в першій команді "Динамо"?


- Тут щось предметно говорити ­складно, бо юнацький футбол відрізняється від дорослого. Успіхи "Динамо" в Юнацькій лізі УЄФА (аналог Ліги чемпіонів, "Динамо" посіло друге місце в груповому турнірі й зіграє в 1/16 фіналу проти іспанського "Депортиво" на виїзді. Матч відбудеться 9 лютого. — ГПУ) означають, люди звідти готові грати за першу команду.


- "Динамо" цікавиться нападаючими Артемом Довбиком із "Дніпра-1" й Аллах'яром Саядманешем із "Зорі". Вони здатні посилити київський клуб?


- Так. Головне питання — їх доступність. Підписати цих нападників буде непросто. Частина прав Довбика належить данському "Мідтьюлланду", а іранець — у власності турецького "Фенербахче".


- "Дніпро-1" посідає третє місце. Може скласти конкуренцію "Шахтареві" та "Динамо".


- Це покажуть єврокубки наступного сезону. Восени команда тренера Ігоря Йовичевича вражала. Хорвату вдалося створити стабільний кістяк з двома гравцями на одну позицію, де важливу роль відіграють не потрібні "Шахтарю" опорники Ігнатенко-Піхальнок. Артем Довбик розкрився як бомбардир, забив 14 м'ячів, найкращий у чемпіонаті.


- Чому нестабільна луганська "Зоря"?


- Команда Віктора Скрипника перебуває на своєму рівні — четверте місце. Клуб продає провідних гравців і компенсує втрати доступними за ціною легіонерами, яких можна підписати. Це важкий процес. Невідомо — чи будуть результати взагалі. Але точно — вони не прийдуть одразу.


Сергій ТИЩЕНКО