3 січня 2022 21:46
8

Блогер: "Сирота, мабуть, один з найбільш недооцінених футболістів основної обойми "Динамо"

Блогер Михайло Смоловий - про гру захисника "Динамо" Олександра Сироти.


- Олександр Сирота


Саша, мабуть, один з найбільш недооцінених футболістів основної обойми Динамо. У той час, як Забарний торгується на TM за €13 млн., у Сироти цінник куди скромніше - всього €2 млн.


Тут знову треба говорити про речі важко сприймаються в пострадянському суспільстві. У команді, яка володіє м'ячем 60% і більше ігрового часу велику роль відіграє не чистий оборонний скілл, а навички гри в пас. Але в нашій країні всяка гра з 4 і більше передачами за володіння - не канонічна. Звідси і ігнор значимості пасових характеристик. Навіть, я б сказав, їх відторгнення на корені.


Саша за 90 хвилин у нинішньому сезоні виконує 64.11 / 90 передач (у чемпіонському сезоні було трохи більше), для порівняння у Забарного лише трохи менше - 63.97/90 (-0.14). Якщо округлити, то показник ідентичний, але:


- у Сироти 447.12 метрів дистанції просування м'яча

- а у Забарного тільки 314.46 (-30%)


Висновок напрошується простий: Сирота більш важливий для дистрибуції, ніж Забарний.


На Сашу лягає велика відповідальність, він з нею гідно справляється, маючи кращу точність (94.68%) передач, ніж Ілля (92.04%), з якого запитують менше (і не тільки в клубі, але і в збірній). Це підтверджують і інші метрики:


- 118.89 метрів просування м'яча на одну втрату у Сироти

- 72.77 метрів на втрату у Забарного (-38.8%)


У минулому сезоні показник Саші взагалі був рекордним на всю Лігу - 142.24 метра на втрату. При тому закінчив його з кращою точністю передач в УПЛ - 95.1%. У нинішньому вже відходить від тих крайнощів, починає шукати баланс.


Що особисто мене підкуповує, то це відсутність підкатів. Як був 1 в минулому сезоні (8 матчів), так і в нинішньому сезоні тільки 1 (у першому турі з Вересом). Підкат - це, як правило, вже програна позиція, спроба гасити пожежу. Але насторожує інша історія:


- 0.5 / 90 фолів у 8 матчах чемпіонського сезону

- 1.06 / 90 в нинішньому


Хоча з іншого боку ні за один з цих 13 фолів він не був попереджений. Добра частина порушень - спроба грати на випередження. Це хороша звичка. Вірніше, більш позитивна, ніж постійна реакція вже постфактум, яку частіше присікають картками.


Трохи починає додавати і в боротьбі. Її стало більше, а якість зросла і на землі, і в повітрі.


Може, звичайно, не так і швидко, як хотілося б комусь, але хлопець розвивається. Стартова боязкість поступово проходить, з'являється менше суєти. Рік тому здійснював всього 6.94/90 відбору (1.29/90 на чужій половині), зараз же апнувся до 9.09/90 (2.35/90 на чужій). При тому, що у володінні Динамо додало: став більше брати участь, менше спостерігати.


Очевидно, що в особі Забарного клуб бачить наступний "грошовий мішок". Тому після повернення Попова, Саша швидше за все втратить в кількості ігрового часу: Денис відійде на його позицію.


Тут головне не впадати в крайнощі, тверезо оцінюючи ситуацію, і просто продовжувати рости. 21 рік для ЦЗ - це підлітковий вік. Дід однозначний найкраще, що могло б з Сиротою трапитися. Тренерів подібної кваліфікації в його житті ще не було. Хоча знаю, де навіть Мороз котирується вище... - написав Смоловий у своєму телеграм-каналі.



Сирота має 2 негативні риси - низька стартова швидкість і слабка гра у позиційній обороні. Особливо на стандартах провалюється. При цьому він дійсно має гідний перший пас. Поступово він додає в позиційній грі. Але швикість - від природи.
Сховати
не согласен. Во— первых, у него нормальная скорость. Во—вторых, в футболе важнее скорость принятия решения. А с этим он один из лучших
Сховати
Pruzhyna, Вы не соглашаетесь с субъективной оценкой Чапыча, замечая, что с ЕГО "дивана" это трудно делать. То есть, с ВАШЕГО дивана все намного объективней? Потому что Вы тут же, очень уверено, рассуждаете про ум, скорость, левую ногу, количество фолов и необдуманные решения.
В любом случае, удачи Александру Сироте.
Сховати
просто с моего это не видно. Я говорю о том, что реально видно
Pruzhyna, один із кращих захисників по прийняттю рішення - Ван Дейк. Сирота - просто один із сотень центрбеків. Талановитий - да. Молодий, перспективний. Але швидкість прийняття рішень у нього не вражає. Є хороші фізичні данні, перший пас і пару років на те, щоб суттєво зрости у багатьох компонентах гри. А позиційні провали і слабка стартова швикдість - констатація факту. І бачу я це зі стадіону, на який хожу на всі домашні матчі Динамо вже багато років. Чого і вам раджу.
Сховати
та и я ж на стадионах, в этом мы с Вами похожи. Но я верю в него, нравится. Думаю, что все относительно. Были бы плохие показатели скорости и т.д., то вряд ли бы дошёл до уровня первой команды. По Ван— Дейку согласен
сидя на диване, стартовую скорость не проверишь... но против статистики уже не попрешь))). В любом случае, удачи ему.
А я всегда говорил, что Сирота— умный футболист. А это главное. Его не так заметно( вернее, не так пиарят), как Забарного, но работы он всегда делал больше. Конкуренция с Поповым — это хорошо. Но, как по мне— это совершенно разные игроки. Тут меньше фолов и необдуманных решений. И Сирота— левоногий, это большой плюс.