3 січня 2022 10:24

Леонід БУРЯК: "Миколенком цікавився ще Анчелотті..."

Екс-гравець і тренер київського Динамо Леонід БУРЯК в інтерв'ю КОМАНДІ1 поділився думкою про перехід Віталія Миколенка в Евертон, а також оцінив шанси збірної України в плей-офф ЧС-2022 проти Шотландії.

- Леоніде Йосиповичу, наскільки своєчасний трансфер Миколенка, і наскільки логічний - саме в Евертон?

- Будь-який подібний перехід доречний. Миколенко - гравець збірної України, багато користі приніс київському Динамо. Вважаю, що Віталій дозрів для того, щоб грати в одній з найсильніших ліг світу. З його даними він буде затребуваний в АПЛ.

- Що це в першу чергу для Динамо - прибуток або своєчасне рішення відпустити гравця, який бажає піти у більш топовий чемпіонат?

- Це все взаємопов'язано. Клуб отримає чималі гроші, та й Миколенко зможе добре заробити, він це заслужив. Зауважу, що грою Віталія цікавився ще Карло Анчелотті, коли був тренером Евертона. Я особисто розмовляв з Анчелотті про Миколенка.

Евертон - це престижний клуб для продовження кар'єри. Миколенко - класний гравець, який, думаю, швидко стане своїм у новій команді. Однак, якийсь час, все-таки, йому знадобиться на адаптацію. Ярмоленко також не відразу адаптувався в Європі, і в АПЛ, але зараз це футболіст з таким досвідом і характером, що може стати хорошим тренером.

- Наскільки відхід Миколенка послабить Динамо і чи справді Дубінчак, як стверджують багато, може стати його заміною?

- Про це рано говорити. Динамо - це непроста команда, рівню якої потрібно відповідати. Треба мати відповідні кондиції, щоб грати за біло-синіх. У різний час чимало колишніх гравців динамівського дубля, яких вважали перспективними, так і не пробилися в основу першої команди. Що стосується втрати Миколенка, то для будь-якої команди відхід гравця такого рівня - відчутний. Знадобиться час, щоб це компенсувати.

- Зараз називаються різні терміни дебюту Віталія Миколенка за Евертон. Для нього краще швидше почати грати або поступово входити в курс справи?

- Потрібно точно знати, що хоче від нього тренер. Думаю, процес включення Віталія в роботу має бути плавним. Тим більше, Миколенко потрібно набрати кондиції - він відпочивав. Хоча Віталій - гравець витривалий, і йому, впевнений, потрібно мало часу для того, щоб вийти за Евертон. Там ще один нюанс є - конфлікт французького захисника (Люка Дінь - Прим.авт.) з Бенітесом. Тому Миколенка будуть дуже чекати.

- Що перехід Миколенка в АПЛ дасть збірній України?

- Тільки користь. За національну команду виступає вже багато футболістів із сильних і престижних клубів Європи, і це дуже добре. Звичайно, з АПЛ до збірної Миколенко приїде з іншим настроєм.

- Як зараз можна оцінити шанси збірної України в плей-офф ЧС-2022 - у протистоянні із Шотландією?

- Україна буде фаворитом. Але, слід пам'ятати, що можливий наступний наш суперник в плей-офф-Австрія, яка, думаю, переможе Уельс, - дуже складний. Національній команді непросто буде провести два поєдинки на виїзді, проте такий вже жереб нам випав... Що стосується Шотландії, то за моїми спостереженнями, це вольова, мобільна і в цілому сильна команда. Будемо непросто.

Богдан ЛЕОНЧУК