23 грудня 2021 21:55

Катерина МОНЗУЛЬ: "Сьогодні ВАР втручається, коли є очевидна помилка арбітра"

Український арбітр Катерина Монзуль розповіла про роботу системи ВАР.


"ВАР - хороша система. Правильно, що її зараз розвивають. Навчання було перед ЧС. Вирішували, чи будуть використовувати в жіночому ЧС. Пам'ятаю, був перший збір арбітрів в ОАЕ, перший раз спробували ВАР. Після було два місяці навчання. Керівники сказали: "Так, можемо спробувати надалі".


Було півроку підготовки всього лише. Спеціально було організовано два турніри, щоб ми як арбітри отримали практику. Особисто я отримала дуже багато знань. У нас були ті, хто працював на чоловічому ЧС з ВАР. Там визначалася лінія втручання. Якщо ВАР втручається, повинна бути явна помилка.


Звичайно, остаточне рішення залишається за арбітром. Але якщо тебе звуть дивитися повтор, значить велика ймовірність, що ти допустив помилку. Так працює система ВАР.


Коли в Україні почали використовувати ВАР, були якісь помарки, як і в будь-якій країні. Найголовніше - з часом вийти на правильну лінію втручання. Можна сказати, сьогодні ВАР втручається, коли є очевидна помилка.


Без ВАР можна припуститися помилки, і інша команда вийде далі в кваліфікації. Плюс ВАР, що такого вже не трапиться. Навіть якщо будуть суперечки, незгоди – це все вже буде спірно", – сказав Монзуль.