21 грудня 2021 10:14

В'ячеслав СВІДЕРСЬКИЙ: "Із шотландцями вийшов пам'ятний матч"

Свого часу екс-захисник збірної України В'ячеслав СВІДЕРСЬКИЙ протистояв збірній Шотландії, проти якої наступного року синьо-жовтим належить зіграти тричі: один раз у стиковому матчі відбірного турніру ЧС-2022 і два рази - в Лізі націй, пише zbirna.com.


- В'ячеславе, що ви скажете про підсумки жеребкування Ліги націй?


- Вийшла більш-менш рівна група. Думаю, фаворитами квартету будуть Україна і Шотландія. За Ірландією я не сильно стежив, знаю тільки, що вони в останньому відбірному турнірі ЧС-2022 у своїй групі посіли третє місце в суперництві із Сербією і Португалією. А в матчах з Вірменією потрібно бути дуже уважним, оскільки цей суперник може піднести сюрприз.


- У складі збірної України ви протистояли команді Шотландії у відбірному турнірі ЧЄ-2008, і перемагали цього суперника. Пам'ятаєте те протистояння на НСК Олімпійський?


- Тоді ми грали не на якихось великих задумах тренерів, а більше за рахунок сформованого колективу. Проти силових збірних нам було простіше грати, ніж проти швидких і технічних команд, таких як Іспанія, Франція. Тоді у нас склалося все вдало, а мені пощастило взяти активну участь у двох гольових атаках (посміхається). Пам'ятний поєдинок. Шотландія, Уельс, швидше за все і Ірландія, весь час діяли і зараз діють в силовій манері. У таких зустрічах присутні багато єдиноборств, флангових передач, противник веде боротьбу до останньої секунди матчу. У таких боях на перше місце часто виходить характер.


- А нинішній збірній України складніше грати проти технічних команд або силових, таких як Шотландія чи Ірландія?


- Думаю, що проти силових. Тих же іспанців або, скажімо, французів, ловити складно.


- Але перш, ніж стартувати в Лізі націй, потрібно подолати бар'єр стикових матчів на Чемпіонат світу. У тій же Шотландії буде дуже складно?


- Звичайно. У плей-офф немає суперників, про яких можна сказати. що він явний аутсайдер. Сенсація може трапитися в одній грі, максимум у двох. Пройти відбірний турнір і пробитися в стикові поєдинки дуже непросто за нинішньої конкуренції у футболі. Тій же Італії та Португалії також потрібно пройти цей шлях, і хтось із них не поїде на Чемпіонат світу. У Шотландії буде справжній бій


- В іншій парі зустрінуться Уельс - Австрія. Хто тут фаворит?


- Вважаю, що Уельс. Команди приблизно одного рівня, але найбільша перевага британців - це домашнє поле і підтримка трибун


- За оптимістичних розкладів, у фінальній зустрічі нашої пульки буде пара Уельс - Україна?


- Принаймні, дуже б цього хотілося.


- Ви побачили щось нове у грі збірної України, після того, як її очолив Олександр Петраков?


- Суттєвих змін я не побачив. Почерк той, який був і за Андрія Шевченка. Ось тільки мені здалося, що команда стала менш дисциплінованою. Раніше була більш сувора гра в обороні. Але це не говорить про якісь прорахунки нинішнього тренерського штабу, адже Олександр Петраков перебуває біля керма збірної неповних чотири місяці. При цьому збірна України слабшою не стала. Тим більше що до березневих матчів ще є час. Вірю, що наша головна команда країни до матчів плей-офф ЧС-2022 підійде в найкращому стані.


- Березень місяць не найкращий для збірної України…


- Ті хлопці, які виступають у європейських чемпіонатах будуть в повній бойовій готовності, футболістам з УПЛ буде складніше. Тим не менш, я не думаю, що це якось істотно може вплинути на потенціал нашої команди.


Сергій ДЕМ'ЯНЧУК