19 грудня 2021 11:36

"В першу чергу Бущан повинен кидати пред'яви своїм ледачим партнерам". Блогер - про гру голкіпера "Динамо"

Блогер Михайло Смоловий - про кращих голкіперів УПЛ в цьому сезоні.


- Воротарі УПЛ 2021/2022


Відбиття ударів


У вибірку потрапило 24 воротарі, які зіграли мінімум 4 матчі.


Почнемо з найпростішого графіка 1.1. В принципі більша частина воротарів плаває в районі медіани для збірного образу середнього воротаря УПЛ (співвідношення ударів до голів). Хтось пропускає трохи більше, хтось трохи менше, але серйозних відхилень небагато: Кудрик, Турбаєвський, Костик і Фесюн.


Останнього собі відзначаємо: при майже 6 ударах по його воротах він пропускає менше 1 гола за 90 хвилин. При таких же обсягах Костику і воротарям Маріуполя влітає більше 2!


Менше всіх за 90 хвилин пропускає Пятов (0.31), другий наш Жора (0.56). До солідних хлопців можна віднести і Трубіна (0.63) з Волинцем (0.65).


Далі ціла група добротних воротарів з Кожокару (0.8), Білика (0.83), Мацапури (0.91) і Різника (0.94).


Але ці цифри пустуваті. Давайте наповнимо їх контекстом з графіка 1.2. Тут можна зняти частину претензій по Турбаєвському - він стикається з ударами істотно вище середнього по Лізі (0.34 xGA кожен). А ось Фесюн, якого відзначили: отримує удари всього по 0.23 xGA. Вони менш складні, тому його цифри в першому графіку не щось унікальне. Воротар і повинен виручати, де це можливо.


Повчальна історія в суперництві воротарів Шахтаря:


- П'ятов гідно заміняв молодого колегу, але в тих матчах йому прилітали удари найнижчої якості у всій лізі (0.19 xGA)

- з Трубіним у воротах Шахтар дозволяв більше (0.31 xGA, це навіть вище середнього у вибірці по Лізі)


У Лізі 4 воротаря відображають 80% і більше ударів:


- Фесюн (83.87%)

- П'ятов (83.33%)

- Білик (80.72%)

- Волинець (80%)


Всі вони займають місця з шістці зі найслабшими ударами за якістю (двоє перших провели менше 10 матчів через що цифри, як губи дружин футболістів). Але в цій шістці є і Паст, який поки провалився в Дніпрі-1 (66.67% і 5 голів в 4 матчах).


Наш Бущан відображає всього 67.86% ударів, але в першу чергу повинен кидати предяви своїм ледачим партнерам, які забивають болт на гру, допускаючи моменти по 0.31 xGA кожен в середньому! Це вище середнього по Лізі і так бути не повинно - показник ідентичний Трубину.


На графіку 1.3 взагалі бачимо, що Бущан здійснює другу найменшу кількість сейвів (1.14/90). Співвідношення виходить 2.11 сейвів на 1 пропущений гол. Трубину, якому летить така ж якість (0.31), але в більшій кількості (+0.77/90 ударів), більше і відображає - 3 сейва на 1 пропущений.


Графік 1.4. ділить воротарів на дві категорії:


- хто голи запобігає

- хто голи не запобігає (червона зона)


50% і більш сухих матчів в плюсі проводять четверо: П'ятов, Мацапура, Кожокару і Волинець. Воротар Колоса тут більш солідний - відводить більше загрози.


А наш Жора в червоній зоні. Стикаючись з ударами якістю вище середнього по лізі, він формально привозить - 0.025 гола кожні 90 хвилин. Ось така ціна недбалості його партнерів у матчах з Ворсклами і Маріуполями.


Сильно провалюються в червоній зоні Сидоренко, Кудрик, Мисак, Турбаеский і Паст. Костика взагалі вивів (розтягував графік) - він привозив більше голу в тих матчах, де грав.


Разом. Жора за мірками УПЛ пропускає дуже мало (0.56/90), більш того, він рідко взагалі ці удари бачить (1.74 / 90). Але їх якість солідно (0.31 xGA), оборона явно не допрацьовує. У чемпіонському сезоні прилітало по 0.27 xGA, але в ідеалі цифра повинна бути ще нижче.


П'ятов зіграв пристойно (6 матчів), але дивна різниця між обороною з ним і без нього: Трубіну і б'ють частіше, і удари ці небезпечніше. При тому, що на виходах частіше діє Трубин (в рази два), намагаючись виправляти за партнерами.


Різник став вже легендарною особистістю в УПЛ, відводячи по 0.374 голи кожні 90 хвилин. 3.64 / 90 сейвів проти 0.94 / 90 пропущених, плюс потужні 79.52% відбитих ударів. Трошки бентежить тільки якість: 0.29 xGA середнього удару дорівнює середньому по Лізі. А реально на реакції скоєно тільки трохи більше половини його сейвів (55%, той же Паньків на рефлексах тягне 70%). Чекаємо трансфер в Шахтар, після виходу на пенсію П'ятова. По ідеї провалитися там не повинен, якщо, звичайно, оборона не дозволятиме більш небезпечні удари, ніж оборона Ворскли.


Але Трубін може і не розвалитися за рік-другий, тоді і немає сенсу їхати на лавку.


До групи міцних за мірками УПЛ воротарів можна відносити Волинця, Білика, Трубіна і Паньківа. Багатообіцяюче виглядає Мацапура.


Кожокару варто явно краще Паста, але куди солідніше стояв Юрчук рік тому.


У Когута з Вереса аж 9 (!), але він привіз до решти 9 до -1.36 у підсумку, - написав Смоловий у своєму телеграм-каналі.