18 грудня 2021 11:04

Йожеф САБО: "До сьогоднішнього дня Де Дзербі ще не зрозумів до кінця наш чемпіонат"

Редактор FanDay розібрав з Йожефом Йожефовичем перше півріччя Де Дзербі у Шахтарі, його кадрову і тактичну роботу, а також "больові точки", де можливе підсилення.


- Де Дзербі виправдав ваші очікування, якщо судити по першій частині сезону?


- До сьогоднішнього дня він ще не зрозумів до кінця наш чемпіонат. Тому він весь час крутить складом. Той же Майкон - хороший у роботі з м'ячем, а у відборі - нуль з мінусом, хоча грає опорного півзахисника. Але Де Дзербі його ставить. Тому ми постійно говоримо, що має грати Степаненко, хоч він вже і віковий. Це та людина, яка постійно грає у відборі, весь час зупиняє контратаки противника. Я вважаю, що він найкращий опорник в Європі.


- Ще один є молодий гравець, якого активно просуває у стартовий склад Де Дзербі. Як ви думаєте, Мудрик доріс вже до головної команди України?


- Звичайно. Але справа в тому, що у збірній пристойна середня лінія і, на жаль, грають з одним нападником, а не двома. Але Мудрик може грати у національній команді зліва. Він отримає виклик. Думаю, він на голову сильніший Зубкова.


Але молодому футболісту треба пояснити, що у першу чергу потрібно грати на команду і перемогу, а потім вже проявляти особисті якості, щоб не вийшло, як із Шерифом. Так би Шахтар переміг, заробив три очки, гроші і коефіцієнти у таблицю УЄФА.


Так що Де Дзербі - молодець, що довіряє Мудрику. Соломон - непоганий футболіст, грає за збірну Ізраїлю, але італійський тренер посадив його на лавку. І ось Мудрик добре прогресує. Коли його випустили у молодіжній команді, то він зробив гру.


- Хто, по-вашому, із Шахтаря переріс рівень УПЛ і має піти на підвищення в європейський клуб?


- У Шахтарі є кілька футболістів, яких можуть купити, але я не думаю, що їх продадуть. Додо - дуже хороший швидкісний захисник. Він вже може перейти, та й дивляться за ним. Матвієнко - хороший хлопець. Якщо брати з бразильців, начебто всі ростуть, але бразильці є бразильці - з м'ячем працюють, а у відборі ніякі. Також знаю, що дивляться за Соломоном, але він ще має рости.


- Взимку нам варто очікувати трансферів від Шахтаря?


- Шахтар обов'язково купить кілька футболістів. Де Дзербі знає, що йому потрібен центральний нападник, адже ще невідомо, як буде з Мораесом. Сьогодні він залікував травму, а завтра, може, буде якийсь стик. Також, думаю, Шахтар ще купить когось у середню лінію. У захисті є Марлон, Матвієнко, Вітау, Кривцов, який не грає. Всі начебто хороші, а у відборі такі собі. Я працював на матчі з Олександрією, коли забив Кожушко. Марлон був з гравцем, але залишив його. Йшла довга передача, він залишився один і головою забив м'яч. Потрібно опікати гравця до кінця.


- Чи вважаєте ви правильним відхід Марлоса? Може, Шахтарю варто було йому запропонувати новий контракт?


- Марлос сам сказав, що він не хоче. Все залежало від нього. Мені здається, він дуже сильно образився на Мудрика, що той двічі йому не віддав у матчі з Шерифом. Після гри я бачив, як він підійшов до Мудрика і щось йому пояснював, розмахуючи руками.


Фото - сайт телеканалів "Футбол 1/2/3"